kuglaski klub prijedor-dvije godine postojanjaKada se na današnji dan prije dvije godine okupila grupa entuzijasta, s namjerom da oživi kuglaški sport u gradu na Sani, malo ko je vjerovao u njihov uspjeh deset godina nakon rušenja jedine kuglane u Prijedoru i gašenja kuglaških klubova.

“Mi smo počeli ligu sa četvoro ljudi koji nikad nisu kuglali. To su bili bivši fudbaleri koji vole sport. Niko nije vjerovao, a sada više nema nazad. Sad nas svi zovu”, kaže Goran Predojević, predsjednik upravnog odbora Kuglaškog kluba “Rudar” Prijedor.

Prijedorski kuglaši već dvije godine na treninge putuju u Banjaluku, gdje takođe, igraju i utakmice u kojima su domaćini. Na današnji dan prije dvije godine zacrtali su sebi cilj da odigraju sezonu 2014/2015. bez ikakvog rezultatskog imperativa i cilj su ispunili, pa čak i jednu utakmicu dobili.

“Nismo imali ništa ni ekipe, ni igrača, ni opreme, ni kuglane, ni novca za kotizaciju niti za korištenje banjalučke kuglane. Putne troškove plaćali smo sami. Bilo je teško obraćati se potencijalnim sponzorima, jer nema vas na mapi, ali, evo, nakon dvije godine ponosno kažemo da nikom nismo dužni ni marku, a nismo ništa ni propustili ni odgodili”, kaže Predojević.

Uz pomoć brojnih sponzora prijedorski kuglaši sada imaju vlastitu opremu i cilj im je da završe tekuću sezonu između 5. i 7. mjesta među devet klubova koji se takmiče u ligi Republike Srpske.

“Na polusezoni imamo četiri pobjede i četiri poraza i trenutno smo na petom mjestu. Danas gostujemo u Trebinju na prvoj utakmici proljetnog dijela prvenstva i naredna četiri kola igramo kao domaćini sa četiri prvoplasirane ekipe na tabeli”, rekao je Predojević.

Motiv koji ove ljude drži na okupu jeste izgradnja nove sportske dvorane u prijedorskom naselju Urije u kojoj bi sama kuglana trebalo da bude završena do septembra, a koja će se, budući da je fizički odvojena i samostalna cjelina, moći koristiti bez obzira na radove na ostatku dvorane.

“Kuglanu vrijednu oko 150.000 KM radiće njemačka firma preko svog zastupništva u Hrvatskoj. Biće to najsavremenija kuglana, prema svjetskim standardima sa četiri staze i vrhunskim uslovima. U ovom sportu trenutno na planeti ne postoji ni bolje ni više od toga što će Prijedor dobiti”, ocijenio je Predojević.

Otvaranjem kuglane u Prijedoru otvoriće se i brojne mogućnosti koje KK “Rudar” želi maksimalno da iskoristi, te su u planu otvaranje škole kuglanja za djecu, ponuda školama da dio časova fizičkog vaspitanja rade u kuglani i formiranje ženske ekipe, kao i besplatno kuglanje za sve koji osnuju kuglaške klubove.

“Svim radnim kolektivima ponudićemo rekreativno kuglanje po cijenama upola nižim od tržišnih. Osnovaćemo radničku ligu i uključiti sindikate. Nama je bitno da se sport ponovo omasovi, a onda iz kvantiteta možemo izvući kvalitet i stvarati buduće šampione”, smatra Predojević.

On je najavio da će do otvaranja kuglane Gradskoj upravi Prijedor predati molbu da se kuglana da na upravljanje klubu, a da zauzvrat gradski budžet nema nikakvih izdataka ni za klub ni za rad kuglane.

“Pripremamo elaborat o tome koliko košta sve u vezi sa radom i održavanjem kuglane, što bi bilo na teret Gradske uprave, i vjerujemo da je ta naša molba opravdana i sa aspekta gradskog budžeta i sa aspekta domaćinskog odnosa prema toj imovini koji niko kao sami kuglaši sigurno ne bi mogao njegovati”, dodao je Predojević.

Osim grada Prijedora i Zavoda za izgradnju grada, kao javnih institucija, kuglaše podržava i više privatnih kompanija.

“Ekipa je mala, ali skladna. Naš imperativ je druženje i ništa nam ne bi značio vrhunski sportista ako bi bili narušeni međuljudski odnosi. Mi njegujemo pozitivnu atmosferu i plaćamo troškove prevoza navijačima koji su nas spremni bodriti na takmičenjima”, kaže Predojević.

On je najavio da će ulazak u vlastitu kuglanu postaviti novi cilj prijedorskim kuglašima – prvo mjesto u ligi Republike Srpske u prvoj sezoni, te prvo mjesto u Premijer ligi BiH kroz nekoliko sezona.

Prijedor je prije rata imao deset kuglaških klubova koji su uglavnom predstavljali svoje radne kolektive, dok se “Rudar”, tada iz LJubije, takmičio u Republičkoj ligi. Hotel u kojem se nalazila jedina kuglana u gradu, koja je potom i srušena, privatizovan je 2005. godine.

SRNA