1412-za bracu vujnovicBraća Vujnović iz Prijedora, dvadesettrogodišnji Aleksandar i devetnaestogodišnji Danijel, već desetak godina boluju od distrofije mišića.

Oboljenje je izazvalo teške zdravstvene komlikacije, obojica su vezani za postelju i kuću, a Aleksandar diše uz pomoć respiratora. Njihovi roditelji i noću i danju brinu o njima i ne mogu da izmire sve troškove liječenja i života. Do kraja februara otvoren je i humanitarni telefonski broj 1412 za pomoć braći Vujnović iz Prijedora.

Sudbina je htjela da braća Vujnović, danas dvadesettrogodišnji Aleksandar i devetnaestogodišnji Danijel, obole od teške bolesti, distrofije mišića. Do svoje dvanaeste godine obojica su hodali, ali tada je bolest uzela maha. Prvo su bili “osuđeni” na invalidska kolica, a danas za postelju. Aleksandar je u težem stanju, ne može samostalno disati, već jedino uz pomoć respiratora. Roditelji Miladinka i Davor 24 časa moraju brinuti o sinovima i zbog toga ne mogu da se zaposle.

– Aleksandar je potpuno zavisan od respiratora 24 sata dnevno, on diše uz podršku mašine na koju je spojen. Zašto nas dvoje moramo stalno biti uz njega zbog eventualnih komplikacija koje nastaju kad se nešto začepi i slično. To su opasne situacije gdje mi moramo biti tu uz njega i brzo reagovati – kaže Aleksandrov i Danijelov otac.

rtrs-pomoc-braca vujnovicЈedino primanje ove porodice je 330 maraka za tuđu njegu i pomoć, a samo za sanitetski materijal mjesečno potroše 300 maraka. Zbog teške situacije, ova porodica je u velikikm dugovima. Potrebno im je oko 77.000 maraka za nabavku i servisiranje uređaja koji Aleksandra i Danijela održavaju u životu, ali i za lijekove i neizmirene račune.

– Pomoć nam je potrebna za svakodnevne mjesečne troškove za neki naredni period – radi se o dugovima, radi se o potrebi da ćemo u skorije vrijeme morati da obnovimo aparate bez kojih Aleksandar ne može živjeti. Sve je uključeno u tu cifru – ističe Davor.

Zbog teške finansijske situacije u ovoj proodici, pokrenuta je i humanitarna akcija, u kojoj su veliki doprinos pružile Aleksandrove školske drugarice. Danima lijepe plakate kojima pozivaju građane da učestvuju u akciji. Aktiviran je i humanitarni telefonski broj 1412.

– Lijepile smo plakate po čitavom gradu, gdje god nam je palo na pamet da možemo da zalijepimo, pitale smo ljude u ugostiteljskim objektima, na različitim mjestima da vidimo gdje bi mogli zalijepiti te plakate. On je naš školski drug i vidjeli smo da bi to moglo doprinijeti tome da ljudi više zovu. Pozivam sve ljude da pozovu broj 1412 i izdvoje jednu marku za pomoć braći Vujnović – kaže Aleksandrova drugarica Јelena Oljača.

Potrebna suma bila bi dovoljna da Miladinka i Davor naredne tri godine ne brinu o najosnovnijim potrebama svojih sinova. Veliko interesovanje građana koji su okrenuli humanitarni broj 1412 pokazalo je Vujnovićima da nisu sami. Otvoreni su i računi za uplatu finansijske pomoći u bankama.

5621008007065265 NLB banka (uplate u KM)
IBAN BA 391545 0399 8816 6640 Intesa San Paolo banka (devizni račun)
SWIFT UPBKBA22

RTRS