skola liderstva2014U Prijedoru je počela “Škola liderstva” u organizaciji Fondacije “Zajednički put”, a drugu generaciju čini 35 polaznika koji su odabrani na javnom konkursu među više od 80 kandidata.

U “Školi liderstva 2014” mladi će imati priliku da steknu vještine korisne za nastavak ličnog, profesionalnog i obrazovnog usavršavanja, i to kroz programske oblasti održivo zapošljavanje, mapiranje tržišta rada i karijerno savjetovanje, inkluzivno preduzetništvo i samozapošljavanje, volonterizam mladih u Srpskoj, te promocije prava i sposobnosti posebno osjetljivih kategorija.

Direktor Javne ustanove Centar “Sunce” Prijedor Slađana Radaković rekla je da ova ustanova, koju pohađa stotinjak djece i mladih sa smetnjama u razvoju, već drugu godinu učestvuje u “Školi liderstva”.

“Ovaj projekat pruža priliku licima sa invaliditetom i promoviše njihovo zapošljavanje i njihovo ravnopravno učešće u društvu. To je još jedan dokaz da smo, iako različiti, ipak isti i to je najbolji primjer inkluzije u praksi”, navela je Radakovićeva u obraćanju novim polaznicima “Škole liderstva”.

Na svečanosti otvaranja “Škole liderstva” učesnicima i gostima predstavljena je veb stranica /www.prakse.info/ Udruženja građana “Mreža novih ideja” iz Banjaluke, čiji je primarni cilj da riješi jedan od ključnih problema mladih – nedostatak praktične komponente u visokoškolskom obrazovanju.

Portal pruža jedinstven mehanizam povezivanja poslodavaca zainteresovanih da studentima omoguće stručnu praksu u svojim firmama. Studenti šalju svoje biografije u koje poslodavci imaju uvid, a za nešto više od pola godine portal je objavio više od 50 konkursa za razne prakse u zemlji i inostranstvu.

Partneri projekta su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grad Prijedor, Javna ustanova Centar “Sunce” Prijedor, Ugostiteljsko-ekonomska škola Prijedor, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, centri za informisanje, savjetovanje i obuku /CISO/ centri pri Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske i drugi.

SRNA