rudar prijedor-skupstinaDugo najavljivama i pripremana osma redovna sjednica Skupštine Fudbalskog kluba Rudar-Prijedor, iako su se, poslije ispadanja iz Premijer lige BiH nakon pet sezona provedenih u njoj, očekivali veći „rezovi“, nije ih donijela.

Od devet članova Upravnog odbora, koji je podnio kolektivnu ostavku, petorica su ostala i u novoizabranom, a jedino je predsjednik Božo Grbić na novoj funkciji i biće u ulozi potpredsjednika Skupštine, dok je Dragan Bojanović i dalje na čelu najvišeg saziva.

Treba reći i da se od 37 članova Skupštine, na početku skupa našlo samo njih 19 što je bio minimum da se zasjedanje uopšte održi, da bi malo kasnije stigao i 20. član, Mladen Jelača, direktor ArcelorMittal Prijedor, jednog od tri glavna sponzora ovog sportskog kolektiva.

Stiče se utisak, iako se svojim angažovanjem trudili da to pokažu, svi fudbalski poslenici i nisu svjesni trenutka u kojem se Rudar-Prijedor nalazi, pa je prilika da se dozovu sebi i reaguju u danima koji slijede, posla i izazova biće ovoga ljeta napretek, kada se već nije ostalo u bh.eliti, a fudbalski Prijedor je bez sumnje zaslužuje.

-Iako je u prethodnom periodu renoviran Gradski stadion i klub ima stabilne izvore finansiranja, poslije sezone 2012/2013 u kojoj smo tek u posljednjem kolu izborili opstanak u bh.eliti, sa opredjenjenjem da se sa isključivo sopstvenim igračkim kadrom, nismo mogli ući u nastavak takmičenja. Nedovoljno kvalitetnih podataka, prilikom angažovanja igrača, kao i česte promjene trenera, razlozi su ispadanja. Na njega su uticale i činjenice da nemamo svojih predstavnika i uticaja u organima, kako od Gradskog i područnog saveza Prijedora, pa do Fudbalskog saveza Republike Srpske, a i FS BiH i da neki klubovi utiču na naš plasman na pretposljednje mjesto. Tu prije svega mislim na banjalučki Borac, koji je pomogao našim diretnim konkurentima Zvijezda Gradačac i Travniku – rekao je, između ostalog, podnoseći izvještaj o prethodne dvije takmičarske sezone Grbić.

Izvještaj dosadašnjeg predsjednika Uprave je usvojen, kao i finansijski i revizorski izvještaji, po kojima su „rudari sa Sane“ imali prihode od 640.809 KM (najviše od grada Prijedora 131 hiljada i ArcelorMittal Prijedora 110 hiljada KM), dok je iznos rashoda iznosio 560.389 KM (293,4 hiljade na stipendije i 100 hiljada KM na zarade), odnosno da imaju višak od 82.420 KM, te da ukupna imovina kluba iznosi nešto preko četiri miliona maraka.

U novi Upravni odbor kluba su imenovani: Milenko Đaković, Ranko Vučković, Mladen Unijat (ispred grada Prijedora), Predrag Šorga, Dalibor Majkić, Saša Pilipović (ArcelorMittal Prijedor), Ognjen Hrnjak, Slobodan Gajić, Goran Bojić (Rudnici željezne rude Prijedor) sa jednim glasom protiv – predstavnika navijačke grupe „Alkohol bojs“.

-Ovdje nedostaje finansijski i revizorski izvještaj za 2012.godinu, pa bi tek onda trebalo prihvatiti i ovaj. Poražavajuće je da se, uz pozitivno poslovanje, doživio ovakav krah. Mnoge stvari lijepo je konstatovao u svom izvještaju predsjednik Grbić. Posebno što se radilo sa dosta amaterizma i nisu uspostavljene institucije kluba, nije bilo profesionalnih funkcija direktora, sportskog direktora i sekretara, koje su bile neophodne u premijerligaškom rangu. Neprihvatljivo je da klub koji postoji kao udruženje građana mora da „robuje“ eksluzivnom planu tri sponzora da daju svoje kadrove, ukoliko oni ne odgovaraju zahtjevima rada u Rudar-Prijedoru, a postoje oni spremni i da finansisjki pomognu, privatni preduzetnici. Neophodno je da postoji jedinstvo u Upravi – rekao je Gran Bojić, čije ime je proteklih dana figuriralo, kao jednog od glavnih kandidata za predsjednika.

U živoj diskusiji, sa ne previše kritičkih tonova i osvrtanja na ono šta je bilo već, uz provijavanje optimizma za naredni period, kada klub očekuje takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske, Mladen Jelača je apelovao da se pruži podrška Upravi, da je svi osnaže, a izrazio uvjerenje da postoji kapacitet kako bi se, poslije evidentnog neuspjeha, prevazišlo sadašnje teško stanje.

-Neshvatljivo je da nemamo svog čovjeka u fudbalskim institucijama, da nemamo sudiju, koji će dočekati druge sudije kada dođu. U posljednjih sedam-osam godina Rudar-Prijedor nije „izbacio“ mladog igrača, a obećanja svih trenera koji su dolazili bila su da će forsirati juniore i kadete. Prisutni Nedžad Žerić, koji bi sigurno mogao da odgovori takvom zadatku ulaganja, može da potvrdi da tako nije bilo. Potrebno je stvoriti atmosferu oko kluba koja može vratiti povjerenje i donijeti dobre rezultate. To može publika, ali od one koja je do sada dolazila trećina je navijala protiv, trećina dolazila iz navike, a preostali iskreno proživljavali ono što se događa i željeli uspjeh – rekao je Slobodan Ličina, poznati bivši član Prijedorčana.

Vlado Liščinski je ukazao je na to da klub mora da se okrene ostalim klubovima iz regije, bude uz njih, jer samo tako može da očekuje njihovo povjerenje, a i glasove da bi imali ljude koji će ih predstavljati u fudbalskim asocijacijama.

Novinar u penziji Lazar Radović, koji od 1963.godine živi u Prijedoru, a 29 godina je pratio Rudar-Prijedor, zapitao je šta je sa rukopisima za monografiju, dostavljenima rukovodstvu još prije tri i po godine, da li je moguće da nema sredstava da se objave, zamolivši da se, ako je tako, vrate, kako bi ih spalio.

-Poželio bih uspjeh novoj Upravi, ali, kako je vremena do početka prvenstva sve manje, preporučio bih joj da što prije odredi stručni štab i da se oformi ekipa. Sigurno je da bi klub bio domaćinski mora se više povesti računa i o tome ko dolazi na Gradski stadion. Već sam bio na ivici fizičkog obračuna u nekoliko navrata, jer je najmanje u službi fudbalera. Dobro je što je potpisan ugovor o promjeni podloge, ali, ukoliko sve ostane po starom, džaba UEFA-projekat i bacanje para, ako će po travi svako gaziti kad mu padne napamet – rekao je dugogodišnji fudbalski radnik i vršilac dužnosti sekretara Milan Milunović.

UO donijeće odluku o novom predsjedniku i dva potpredsjednika na svojoj sjednici, zakazanoj za petak u 20 časova. Ovo tijelo pred sobom ima mnoge sugestije. Dogovoreno je da se, upravo zbog mnogih pitanja nametnutih na ovoj Skupštini, krajem jula održi još jedna Skupština. Razmatraće se i prijedlozi, a jedan od najkonkretnijih bio je Milunovićev da Prijedorčani prekinu svaku sportsku saradnju sa banjalučkim Borcem, i kako je već „istragu“ koju su navodno pokrenuli crveno-plavi u vezi događanja na njihovoj posljednjoj utakmici protiv Travnika, „prekrila prašina“, preduzmu konkretne poteze da bi se utvrdila prava istina.

I na kraju, jedna sasvim dobronamjerna sugestija.

Potrebno je da se sa mnogo više ozbiljnosti priđe i samom održavanju Skupštine Rudar-Prijedora, s obzirom da je „za dlaku“ stvoren kvorum za njeno održavanje. Moglo se dogoditi da do nje i ne dođe, što, možda, i najbolje ilustruje o želji mnogih iz saziva da doprinesu svojim aktivnostima na planu napretka „rudara sa Sane“.

N. Đerić