toplana-biomasa (2)Otvaranjem novog pogona prijedorske “Toplane”, građani su dobili kvalitetnije grijanje na novi energent – biomasu, a ovo preduzeće, znatne uštede.

Јedan od dobavljača novog, obnovljivog energenta je stari prijedorski Rudnik željezne rude “Ljubija”, na čijim se centralnim rudištima obavlja sječa drveta. U ovom preduzeću cilj je da iskoriste sve resurse, koji neće ugrožovati eventualno buduće iskopavanje željezne rude. Planirano je i formiranje industrijskih plantaža drveta.

Prije više od mjesec dana Prijedorčani su dobili novi pogon “Toplane”, zahvaljujući kojem imaju kvalitetnije, dvadesetčetvoročasovno grijanje na novi energent. Umjesto na mazut, prijedorska domaćinstva griju se na biomasu.

Za novi pogon prijedorske “Toplane” na godišnjem nivou potrebno je obezbijediti 24 hiljade metara kubnih drvne biomase. Među dobavljačima drvene sječke je i stari prijedorski Rudnik željezne rude “Ljubija”, za koji je ovo nova poslovna prilika. Planiraju da na površini od 150 hektara zemljišta u Ljubiji formiraju industrijske plantaže na kojima će se saditi brzorastuće kulture drveta i na taj način obnavljati sirovinu.

– Do sada je negdje oko 500 kubika drveta posječeno i odvezeno u gradsku “Toplanu”. Naše su procjene da ovdje možemo napraviti od 7.000 do 10.000 kubika ove drvne mase za potrebe “Toplane”. Nije u pitanju klasična, kako kažu šumari, gola sječa, nego mi sa aspekta struke definišemo ona stabla koja mogu ostati i ona se bilježe i ona će biti podloga za formiranje industrijske plantaže, što je i naš krajnji cilj – kaže Stanko Vujković, direktor rudnika “Ljubija”.

Prelaskom na biomasu, uštede “Toplane” su i do 50 odsto. Osim RŽR-a “Ljubija”, dobavljač novog energenta je i Šumsko gazdinstvo Prijedor, ali i drugi.

– Kao oblik nabavke biomase imamo i otkup od privatnih šuma. Stvarno moram da pohvalim sve naše dobavljače, nijedan momenat nije bilo upitno da li će biti obezbijeđena drvena biomasa – ističe Ljiljana Despotović, direktorka “Toplane”.

Osim toplotne, u novom pogonu “Toplane” proizvodiće se i električna energija. Za puštanje u rad elektro-postrojenja, još se čekaju dozvole nadležnih ustanova. Od prodaje struje u “Toplani” očekuju da će na godišnjem nivou zaraditi oko pola miliona maraka.

RTRS