eltatv-mala i srednja preduzecaSrpska se ne može pohvaliti povoljnim poslovnim ambijetom. Da bi se izborili sa konkurencijom, privrednici, prije svega, moraju poznavati zakonske odredbe i na osnovu njih planirati proizvodnju i plasman svojih proizvoda, smatra Jovica Marković, autor “Analize program podrške malim srednjim preduzećima u RS”.

“Treba više poraditi na privrednom razvoju malih i srednjih preduzeća, a oni će sami da pospješuju porast zapslenosti. Tako će lakše da se puni budžet” objašnjava Marković.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća u gradu na Sani suočeni su sa brojnim problemima. Najviše sa visokim cijenama koje moraju plaćati za razne usluge.

U gradskoj upravi tvrde da na razne načine stimulišu razvoj malih i srednjih preduzeća. Za tu namjen usvake godine se iz budžeta izdvajaju značajna novčana sredstva, a nisu zanemarivi ni projekti na koje privrednici mogu konkurisati.

Prvi projekat jeste podsticaj samozapošljavanju, gdje se mogu prijaviti ljudi koji su na Birou za zapošljavanje, a imaju jasnu ideju za biznis. Drugi projekat je podsticaj poslodavcima za zapošljavanje radnika, kaže Zinaida Hošić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Prijedora.

“Analiza programa podrške malim i srednjim preduzećima u RS” rađena je u sklopu projekta “Koalicija za jači glas male privrede”.

ELTA TV