djeciji vrtic radost (2)Mnogi roditelji širom Srpske još uvijek upisuju mališane za tromjesečni predškolski program, iako je zvanični rok za upis istekao 31. januara.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da će tačan podatak o broju mališana koji će crtanje, učenje raznih pjesmica i savladavanje prvih slova sticati tokom tri mjeseca programa biti poznat u petak.

– Za ovu godinu planirano je da bude izdvojeno 250.000 maraka. Očekujemo da ćemo u program moći uključiti više od 3.000 mališana – istakli su u ministarstvu.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka kažu da je lani u ovoj ustanovi program pripremne nastave pohađalo 580 djece.

– S obzirom na to da su bili praznici, mnogi roditelji i danas dolaze da upišu djecu i do sada je ukupno upisano 535 mališana. Taj broj će sigurno biti znatno veći jer ne možemo nikoga vratiti, pa ni one koji su došli nakon 31. januara – rekla je službenik u Centru Mira Galić.

Direktor prijedorskog vrtića “Radost” Dušanka Božić rekla je da su u ovoj ustanovi do sada prijavljena 164 mališana koja žele pohađati predškolski program, što je za oko 40 djece više nego lani.

Program predškolske nastave biće realizovan od 1. marta do 31. maja u predškolskim ustanovama, ali i u osnovnim školama u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove.

Glas Srpske