rudar prijedor-podmladakU tužnoj stvarnosti Rudar-Prijedora, koji će poslije pet sezona provedenih u Premijer ligi BiH od jeseni ponovo igrati u Prvoj ligi Republike Srpske, pohvale jedino može dobiti Omladinski pogon ovog kluba.

Juniori su pod vođstvom trenera Zorana Bujića u Omladinskoj Premijer ligi zauzeli odlično peto mjesto, dok su kadeti, koje je sa klupe predvodio Saša Keranović, zadovoljili plasmanom, takođe mnogo boljim od prvog tima, na devetoj poziciji.

Podsjetimo da je krajem 2011. godine Rudar-Prijedor „krenuo sa uređenjem“ svog Omladinskog pogona.

Nakon raspisanog konkursa, nezavisna stručna komisija je odlučila da sa mlađim kategorijama kluba, osim pomenute dvojice, rade treneri: Srđan Marjanović (trener juniora, u prošloj sezoni pomoćni trener prvog tima), Mladen Parhamov (pioniri), Dino Sikirić (predtakmičari 2001-2002. godište), Nikola Ćulibrk (predtakmičari 2003-2004. godište), Branko Ilinčić (predtakmičari 2005. godište i mlađe), Veljko Janjetović (sekretar i pomoćnik koordinatora omladinskog pogona) i Nikola Bevandić (koordinator omladinskog pogona).

rudar prijedor-13-14-junioriPomenuti treneri su uglavnom profesori fizičkog vaspitanja, svi su igrali u Rudar-Prijedoru i posjeduju FIFA „A“ i „B“ licence.

Treba reći da je mnogo urađeno u omasovljenju podmlatka, o čemu govori podatak da je 01.06.2012. godine Omladinski pogon imao 151, a 01.06.2014. godine 211 članova što je porast od 40 odsto.

Uz pomoć i podršku Upravnog odbora kluba u kratkom periodu su dobrim dijelom ostvareni osnovni ciljevi djelovanja, poboljšanje uslova rada kao i nabavka sredstava za rad.

Za potrebe Omladinskog pogona otvoren je zaseban žiro-račun, tako da sve uplate članarina, ali i namjenske uplate za podmladak idu isključivo preko njega, a sve promjene, odnosno troškovi, knjiže se u klupskoj blagajni.

Visina članarine je 30 KM za svu djecu osim za juniore, koji od avgusta 2012. godine plaćaju članarinu od 10 KM, koja se isključivo koristi za pokrivanje troškova njihovih potreba i putovanja.

rudar prijedor-13-14-kadetiTokom protekle dvije godine rekonstruisani su svlačionica na Gradskom stadionu za potrebe omladinskih selekcija, teren na lokalitetu „Suvi Prijedor“, koji je stavljen u funkciju te dio objekata na njemu, odnosno svlačionice, kupatilo i toalet, izvršeno je čišćenje i uređenje na istom lokalitetu, obavljeno nasipanje kamena i uklanjanje smeća.

Nabavljena je i kosilica za održavanje terena na „Suvom Prijedoru“, kao i pomoćnog terena na Gradskom stadionu, oprema za juniorsku i kadetsku selekciju (dresovi, šorcevi i trenerke) i mnogi rekviziti za rad predtakmičarskih kategorija, majice za sve članove i oprema za trenere.

Prioritet je bio i unapređenje kvaliteta rada, edukacijom i sticanjem certifikata trenera, a u skladu sa tim svi su licencirani na nivou zahtjeva FS BiH i FS Republike Srpske i posjeduju odgovarajuće „A“ i „B“ licence u skladu sa FIFA-standardima i programom.

Poslije dugo godina omladinci Rudar-Prijedora su u 2012. godini boravili u inostranstvu. Igrali su međunarodnu utakmicu u Italiju, gdje su juniori i kadeti dostojno parirali ekipi Triestine u Trstu. Nakon toga slijedili su susreti u Sloveniji sa vršnjacima iz „bratskog kluba“, Rudara iz Velenja, te gostovanje u Srbiji i susret sa OFK Beogradom.

Zimus je dio priprema Omladinskog pogona organizovan u Makarskoj (Hrvatska) što se desilo prvi put u istoriji kluba.

Treba napomenuti da su pioniri Rudar-Prijedora bili prvaci prijedorske područne lige i četvrti na završnom turniru u Banjaluci, predtakmičarska ekipa je bila prva na završnici „Mini-maksi“ lige u Bijeljini i imala je zapažene nastupe na turnirima u Srbiji i BiH, a uzrast dječaka U-8 jedini je u regiji koji ima dovoljno članova za takmičenja.

Jedan od problema sa kojima se Omladinski pogon Rudar-Prijedora kontinuirano suočavao u proteklom periodu su loši tereni za trening pa se očekuje da prioritet „zeleno-crnih“ u narednom periodu bude postavljanje vještačke trave na terenu pored „Suvog Prijedora“ ili na nekoj drugoj lokaciji.

U periodu od 28.06. do 14.07.2012. godine organizovan je prvi „Ljetni fudbalski kamp” na Mrakovici za sve predtakmičare kluba koji je dao izvanredne rezultate. Njegov prioritet je bio sociološki faktor, odnosno druženje, osamostaljivanje djece i stvaranje osjećaja pripadnosti grupi.

Omladinski pogon je uspostavio kontakt i saradnju sa lokalnim klubovima, te je u nekoliko navrata organizovao i bio domaćin turnira za predtakmičarske kategorije.

Sa ciljem unapređenja reputacije kluba i daljeg omasovljenja Omladinskog pogona, sa početkom školske godine u mjesecu septembru se organizuje „Dan otvorenih vrata” kroz program „Budi Rudar na jedan dan”, gdje učestvuje veliki broj prijedorskih osnovaca i predškolaca.

Iako omladinci rade u prilično skromnim uslovima, jedinstvenim i svesrdnim radom trenera, uz zajedništvo koje sve krasi, Omladinski pogon Rudar-Prijedora je dobar kolektiv i uvijek zdrava sredina prijedorskog kluba.

Tokom posljednje dvije godine, ovaj pogon je iznjedrio više fudbalera, koji su reprezentativci Republike Srpske i BiH (Siniša Saničanin, Ognjen Davidović, Dejan Tica i golman Dejan Inđić), članovi bh. reprezentativnih selekcija (Jasmin Kadirić i Nermin Hodžić), kao i selekcije Republike Srpske (Neven Adžić, Rastko Rokvić, Nebojša Mrkić, Dragan Srdić, Obren Krička, Ajdin Redžić i Milan Erceg).

Iako se u više navrata od strane nekoliko trenera „Rudar-Prijedora“ najavljivala značajnija uloga mladih igrača u prvom timu, to se rijetko dešavalo.

Istini za volju, juniori su priključivani treninzima prve ekipe, potpisivali su i ugovore sa klubom, ali bez značajnije minutaže, sve do dolaska/povratka trenera Nestorovića.

Povjerenje ovog fudbalskog stručnjaka i ukazanu šansu u grčevitoj borbi za opstanak maksimalno je iskoristio Aleksandar Jovičić.

Uprkos ispadanju iz Premijer lige, ovaj devetnaestogodišnjak je pružao dobre partije pa ne čudi interes više domaćih i stranih klubova.

Početkom sezone više je igrao i Nermin Hodžić ali je na polusezoni poslan na „pozajmicu“.

Svoj talenat prošle sezone je pokazao i napadač Rastko Rokvić kojeg su povrede spriječile da se dokaže ove sezone.

Mišljenja smo i da su Siniša Saničanin, Neven Adžić, Obren Krička, Saša Pušac, Nemanja Petrović, Rajko Pekija, Amir Kukavica i još neki juniori, zaslužili veću šansu u prvoj ekipi.

Ko zna, da su igrali neki od ovih momaka, možda bi Rudar-Prijedor i dalje bio premijerligaš.

I na kraju, a možda je trebalo na početku. Uz dužno poštovanje prema drugim članovima Upravnog odbora Rudar-Prijedora, prema perspektivnim trenerima Omladinskog pogona, prema mladim igračima koji su na dostojan način reprezentovali klub i grad, jedno ime zaslužuje da se naročito istakne.

Radi se o Predragu Šorgi, članu UO koji je zadužen za Omladinski pogon.

Upravo Šorga je bio pokretač svih akcija i planova vezanih za podmladak Prijedorčana koje su uspješno realizovane. Postavio je organizacionu i takmičarsku strukturu Omladinskog pogona na „zdrave“ noge, dogovarao je prijateljske susrete, animirao mnoge da pomognu omladincima, organizovao gostovanja u Omladinskoj Premijer ligi i radio mnoge druge stvari, i one koje vidimo i one koje ne vidimo.

Prepoznali su to i drugi pa je Šorga na tradicionalnom izboru za najboljeg sportistu Prijedora dobio priznanje kao najbolji sportski radnik za 2012. godinu što je nagrađeno gromkim aplauzom prisutnih u Pozorištu Prijedor.

Primajući pomenuto priznanje, Šorga je tada istakao da je to nagrada i priznanje svih njegovih saradnika u Omladinskom pogonu Rudar-Prijedora i da ga nagrada obavezuje da je opravda i u narednom periodu.

U predvečerje Skupštine novog/starog prvoligaša Republike Srpske, sigurni smo u jednu činjenicu. Omladinski pogon Rudar-Prijedora je ubjedljivo najzdraviji dio kluba i „svjetlo na kraju tunela“, i ljudi koji ga vode, a prije svega mislimo na Predraga Šorgu, apsolutno zaslužuju da se ponovo nađu u Upravnom odboru Prijedorčana kako bi mogli nastaviti svoj kvalitetan rad.

N.Đerić
A.Drakulić