psiKomunalna policija u Prijedoru pokrenuće inicijativu da se dio zelenih površina u gradu uredi za izvođenje pasa.

Ova inicijativa biće pokrenuta, budući da u situaciji kad nema ni prostora predviđenog za pse, ali ni zabrana za njihovo izvođenje ni na jednoj od zelenih površina, nisu zadovoljni ni vlasnici kućnih ljubimaca, kao ni roditelji čija djeca se igraju u prakovima.

Šef Odsjeka komunalne policije Darko Avramov rekao je da u gradu ima više zelenih površina koje bi mogle biti uređene za izvođenje pasa i istakao da je jedna od najpogodnijih ona između naselja Pećani i Puharska.

“To je površina koja ne može biti korištena za neke druge namjene, budući da se nalazi u blizini pruge. Dovoljno je velika i mogla bi se ograditi, označiti i urediti po svim standardima. Tu bi vlasnici pasa svoje ljubimce mogli pustiti da slobodno šetaju, trče i igraju se”, rekao je Avramov Srni.

Komunalni policajac Milorad Vujmilović kaže da je komunalna policija zaprima razne prijave sugrađana, ali da su najčešće žalbe komšija na lavež i roditelja na vlasnike pasa koji svoje kućne ljubimce izvode u parkove u kojima se djeca igraju i za kojima ne čiste izmet, kao i da se djeca pasa plaše.

“Forum za bezbjednost građana identifikovao je ovaj problem i donio zaključak da se zatraže izmjene postojećih odluka gradske uprave o držanju domaćih životinja i o uređenju i održavanju zelenih i rekreacionih površina. Izmjene su potrebne i da bi se odluke uskladile sa nizoma zakona, koji su u međuvremenu usvojeni”, rekao je Vujmilović Srni.

Prema njegovim riječima, ovu bi oblast trebalo urediti jednom jedinstvenom odlukom o uređenju parkovskih površina.”Očekujemo da će se to desiti u ovoj godini”, kaže Vujmilović.

On je pojasnio da držanje pasa spada u nadležnost i policije, kad su u pitanju zaštitna korpa i povodac, veterinarske inspekcije, kad je riječ o uzgajanju u kućama i stanovima, te komunalne policije ako se govori o zelenim površinama.

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor je od početka 2013. godine do danas zabilježio deset slučajeva napada opasnih životinja na ljude i u svim je bilo riječi o životinjama koje imaju vlasnike.

“Vlasnik psa ili druge opasne životinje dužan je da preduzme potrebne mjere kako životinja ne bi izazvala osjećaj fizičke ili druge ugroženosti kod građana. CJB Prijedor je sankcionisao vlasnike opasnih životinja izdavanjem prekršajnog naloga na licu mjesta ili zahtjevom za pokretanjem prekršajnog postupka”, rečeno je Srni u CJB Prijedor.

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske predviđena je kazna od 300 do 900 KM za lice koje bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu da prestraše ili povrijede.

U Banjaluci je u toku izgradnja parka za pse u koji će gradska uprava uložiti 15.000 KM, a takođe postoje zelene površine obilježene znakovima da je na njima zabranjeno izvođenje pasa.
SRNA

Foto – Jelena Vučenović