rtrs-amp opet radiNakon jednomjesečne pauze, 830 radnika prijedorskog rudnika “Arselor Mital” jutros se vratilo na posao.

Iz Sindikalne organizacije rudnika saopšteno je da nije bilo otpuštanja radnika i da je proizvodnja počela punim kapacitetom.

Pauza u radu nastupila je zbog drastičnog pada cijene čelika na svjetskom tržištu i smanjenog otkupa rude u “Željezari” Zenica.

Radnici apeluju na sve nadležne da se u rješavanju ovog problema izdingnu iznad politike i da uz puno razumijevanje i odgovornost, na prvom mjestu budu zaposleni.

U želji da održe sistem, dvadesetak radnika centralne radionice rudnika, dobrovoljno je radilo tokom januarskog čekanja za 55 odsto ukupne plate.

-Treba se uzdignuti iz politikanstva, svi trebaju uzeti svoju ulogu da sačuvamo radna mjesta. Nije nam u cilju da kolege ostaju bez posla, nama je ovdje samo cilj da radimo i zaradimo platu za svoju familiju i za našu djecu, kaže radnik Dario Antonić.

Drastičan pad cijene čelika, svima je nanio štetu. Radnici su otišli na čekanje, a rudnik oštećen zbog smanjenog otkupa rude u zeničkoj “Željezari”. Za sada je izvjesna isporuka za februar i mart. U Sindikatu kažu, ovo je regionalni problem pred kojim niko ne smije zatvarati oči.

Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata radnika “Arselor Mitala” kaže da trenutno ima ugovorenih milion i po tona rude, a plan je da se proizvede dva miloina i 600.000 tona

Rukovodstvo rudnika kaže da nije bilo otpuštanja radnika. Daljnji koraci biće usklađeni sa situacijom na svjetskom tržištu čelika i željezne rude. Nakon pauze, prva isporuka rude krenula je prema Zenici.

Јoš se traže kupci za preostalih 600.000 tona rude. Nezvanično, pominje se prodaja željezari u Smederevu. Ugrožavanjem poslovanja rudnika ne dovodi se u pitanje samo sudbina 830 radnika u Prijedoru, već i sudbina radnika u lancu brojnih, zavisnih preduzeća.

RTRS