rtrs-amp nastavlja rad u februaruRudnik “Arselor Mital Prijedor” nastavio je danas proizvodnju željezne rude nakon mjesec dana pauze i takozvanog čekanja za 840 radnika, rečeno je agenciji Srna u ovoj kompaniji.

Privremena mjera donesena je s ciljem očuvanja radne snage i zadržavanja svih radnika na radnim mjestima.

Odluka je donesena zbog teške situacije na svjetskom tržištu čelika i željezne rude uzrokovane drastičnim padom cijena rude i čelika, a koja se odrazila i na poslovanje u Prijedoru i Zenici.

Proizvodnja željezne rude i otprema u zeničku željezaru izvjesni su za ovaj i za naredni mjesec, dok nastavak proizvodnje nakon prvog kvartala zavisi od stanja na tržištu čelika. Niske cijene čelika u svijetu redukovale su proizvodnju u Zenici koja je jedini kupac prijedorske rude.

Zenici je u planu prijem i prerada oko milion i po tona rude, dok je prijedorski rudnik već godinama kapacitiran na 2,1 milion tona.

Prema podacima Poreske uprave RS, prijedorski ogranak “Mitala” duguje 48.341.207 KM zaključno sa 30. novembrom 2015. godine, a kompanija ovaj dug osporava posredstvom suda.

Prema podacima sindikata rudnika, radnici kompanije kreditno su zaduženi ukupno za oko tri miliona KM i međusobno su jedni drugima žiranti.

SRNA
Foto – RTRS