kes albatros-planinarski marsNa Kozari danas šesti “Zimski omladinski marš”. Organizator druženja je klub ekstremnih sportova “Albatros” uz finansijsku podršku grada Prijedora.

Više od 120 planinara iz cijele prijedorske regije, hodalo je predjelima Krajiške ljepotice. Najmlađa među njima bila je osmogodišnja Ana Mikanović. Ovaj planinarski pohod željno je iščekivala.

-Noćas nisam mogla spavati, jedva sam čekala da odem na planinu, rekla je Ana Mikanović iz Prijedora navodeći da se danas super provela.

Osim uživanja u prirodnim ljepotama i dobrom društvu „Zimski omladinski marš“, za učesnike je i bijeg od svakodnevice, ali i gradske vreve.

– Puno kisika, ozona, vrlo je zdravo, bježim od kompjutera, mobilnog telefona i televizora, kaže Zdravko Suvajac iz Prijedora.

Mirjana Čančar iz Banja Luke savjetuje svim ljudima od sedam do 77 godina da se upuste u ove lijepe planine i avanture.

DVA I PO SATA ŠETNjE PO KOZARI

Današnju maršrutu, od planinarskog doma Kotlovača, preko Zečijeg kamena, Benkovca pa sve do Mrakovice, planinari su prešli za dva i po sata lagane šetnje.

“Svake godine mjenjamo rutu nije nam ista. Želimo da upoznaju naši svi planinari koji dođu i građani da upoznaju neke nove staze, da neidemo uvijek istom, da upoznaju neke nove staze našu Kozaru i nacionalni park”, rekao je Draško Anđelić iz Kluba ekstremnih sportova “Albatros”.

A nakon pet kilometara šetnje, na cilju, planinare je dočekao tradicionalni pasulj, za koji se tražio tanjir više.

Јuneća kobasica, dobra planinska voda, dobar grah i majstorluk, kaže kuhar Ranko Teić.

“Zimskim omladinskim maršem”, planinari su označili početak manifestacije Dani zime na Kozari.

“Nastavlja se sutra druženje uz gastro i sportska takmičenja, gdje će i oni uzeti učešće”, rekao je Mladen Unijat, član organizacionog odbora manifestacije “Dani zime na Kozari”.

Deseti jubilarni “Dani zime na Kozari” svečano će biti otvoreni sutra u 11 časova na Mrakovici, kod centralnog Spomen-obilježja.

RTRS