srna-dane malesevic-prijedorMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da se školska slava Sveti Sava obilježava u 97 ili 98 odsto škola u Srpskoj.

“Razumljivo je da se u nekim sredinama slava ne obilježava i ne insistiramo na tome. Tamo gdje ima uslova za obilježavanje, tamo se i obilježava”, rekao je Malešević novinarima u Prijedoru, gdje je prisustvovao obilježavanju školske slave u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi.

On je naveo da 40 osnovnih i 18 srednjih škola imaju razlog više da slave slavu jer su obnovljene, sanirane ili novoizgrađene nakon poplava u 2014. godini.

“Moramo voditi računa o prioritetima i prvenstveno ulagati u one sredine gdje je sigurno da će škole opstati. Mnogo škola će se u narednom periodu ugasiti jer je sve manje učenika”, rekao je Malešević.

Direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru Valentina Sovilj rekla je da se Sveti Sava kao školska slava obilježava od 1840. godine sa manjim ili većim prekidima.

“Ugostiteljsko-ekonomska škola u Prijedoru i ove godine sa ponosom spominje ime sveca zaštitnika. 472 učenika i 54 zaposlena pale svijeću i spominju Svetog Savu i njegovu mudrost”, navela je Sovilj.

Ona je dodala da je zahvaljujući razumijevanju grada Prijedoru i Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, a posredstvom programa UNDP-a za oporavak od poplava, ova škola u protekloj godini dobila 260.000 KM za sanaciju krovišta i fasadne stolarije.

“Nadamo se da nećemo na tome stati. Uspjeli smo da uštedimo, popravimo, zamijenimo i idemo dalje”, istakla je Sovilj.

Osim Prijedora, ministar Malešević posjetio je danas i Novi Grad.

SRNA