soz prijedor-slava sveti sava (1)Danas naša Sveta Crkva sa rodom Pravoslavnim našim slavi Svetoga Savu, prosvjetitelja i učitelja roda srpskog. Slijedeći primjer otaca i učitelja Svete Crkve, Sveti Sava je Riječ Gospodnju proširio u našem rodu i tako ga obogatio. Obogatio je rod naš neprolaznim blagom, a to je Riječ Gospodnja, te je zbog toga i nagrađen neprolaznim vijencem slave u Carstu Nebeskome.

Nije htio da naslijedi zemaljsko carstvo, iako mu je ono bilo vrlo blisko, već je prozreo veličinu Nebeskog carstva, koje nije prolazno nego je uvijek i do vijeka. On je svojim životom, djelom i podvigom poravnio stazu našem rodu za vječnost. Da je to njegovo djelo i trud zračilo, vidi se i iz toga što je tim sjajem svoje veličine prosvijetlio i svoje najbliže koji su zajedno sa njim ušli u diptih svetih i označili jednu bogatu epohu u našoj istoriji, što duhovno što materijalno bogatu epohu. Ideal Svetoga Save nastavio je da odiše i živi i vijekovima dalje. Spalili su mu mošti, ali mu ideal i slavu nikako nisu mogli spaliti. Sve dok je nas koji odišemo Savinim djelom i idealom, on živi sa nama. Taj ideal koji je Sveti Sava zasadio u plodna srca našega roda, rađa i dalje plodove dobroga roda. Kad god idemo pravim putem ka višem cilju, vođeni riječju prosvećenom, mi Svetoga Savu pominjemo i njegovu slavu uzdižemo. U tu časti i slavu danas je nakon Svete Liturgije u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru osvećeno slavsko koljivo i kolač, a Crkvena Opština je za najmlađe Svetosavce spremila slatkiše, a oni su im se obradovali sa radošću.

soz prijedor-slava sveti sava (2)Danas Svetoga Savu praznuje cijela Srpska Crkva, naročito škole i prosvjetni radnici. Pored toga mi bi istakli da je danas i slava „Svetosavske omladinske zajednice“ u Prijedoru, koja već godinama u saradnji sa Crkvenom Opštinom Prijedor radi na održavanju misije Svetoga Save među omladinom Prijedora.

„Svetosavska omladinska zajednica“ se trudi da vrši Savino zavještanje, a sve na korist naše Svete Crkve i roda našeg. Nažalost današnje vrijeme je zaraženo raznim bolestima koje uništavaju čovječanstvo i ljubav prema tvorevini. Omladina Svetoga Save se trudi da zadrži i sačuva bogatsvo i sjaj naših predaka i tekovine naše. Ovom prilikom pozivamo svu omladinu grada Prijedora da se priključi radu „Svetosavske omladinske zajednice“ i da zajedničkim snagama dostignemo do viših ciljeva, a sve na korist naše Crkve, roda i poroda.

Mirko Vranješ – Svetosavska omladinska zajednica Prijedor

soz prijedor-slava sveti sava (3)