sud bih (1)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedoci Odbrana su izjavili kako su u prvoj polovini 1992. godine postojali muslimanski punktovi.

Svjedok S-4 je ispričao kako ga je par dana prije 24. maja 1992. godine i izbijanja sukoba angažovala Teritorijalna odbrana (TO) te da je držao straže u selu Jaruge.

“Povremeno smo obilazili bazen, da ne bi došlo do trovanja vode (…) To je više kuće Drage Končara”, izjavio je S-4, svjedok Odbrane Mitra Vlasenka.

On je rekao da optuženog Vlasenka poznaje veoma dobro i da se ne sjeća da ga je viđao u tom periodu.

S-4 se prisjetio da se na tom području 1992. godine osjećala neka netrpeljivost i kriza u selima, te da su se formirale straže na muslimanskom dijelu u Kozaruši i Kozarcu.

“Poslije rata su bili donekle dobri odnosi, ali se stanje pogoršalo kada su optužena ova trojica komšija”, kazao je S-4, dodavši da se dobar odnos komšija s Mitrom Vlasenkom poremetio i da “su okretali glave od njega”.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da se poslije 24. maja mogao vidjeti dim iz pravca muslimanskih kuća u Kozarcu i Kozaruši, te da je stanovništvo prevezeno prema Trnopolju “da se preispitaju”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Drage Končara, S-4 je ispričao da je optuženi povremeno obezbjeđivao bazen iznad svoje kuće.

“Pred sami rat zauzeo se za mene i moju porodicu tako što me zaštitio na jedan ljudski način”, kazao je svjedok, dodavši da ga je optuženi i materijalno pomagao.

Tužilaštvo BiH tereti Mitra i Radeta Vlasenka te Dragu Končara da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Prijedora. U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Drago Uzelac, prvi svjedok Odbrane Radeta Vlasenka, rekao je da je bio došao na odmor sa slavonskog ratišta kada su početkom 1992. godine držane straže, te da su bili muslimanski punktovi kraj puteva koji su vodili prema Jarugama.

On se prisjetio kako je u ljeto 1992. godine pokazivao put tenku do zaseoka Vlasenko.

“Kad sam stigao, tu je bilo još vojske. Prepoznao sam jedino Radu Vlasenka”, kazao je svjedok, pojasnivši da je vojska, koju nisu činili mještani Jaruga, otišla za tenkom, te da “misli da Rade nije otišao s njima”.

Suđenje će se nastaviti 2. februara.

BIRN