djeciji vrtic radost (1)Institut za javno zdravstvo Republike Srpske naložio je Dječijem vrtiću “Radost” Prijedor da nastavi pooštreno sprovođenje svih preporučenih mjera protiv epidemije glista koja je proglašena prošlog mjeseca.

“Djeca i drugo osoblje vrtića kod kojih je dijagnostikovan askaris se mogu vratiti u vrtić nakon neophodne negativizacije”, navodi se u zaključku Instituta.

Institut konstatuje da nadležni pedijatri nisu na vrijeme izvijestili načelnika Službe za epidemiologiju Doma zdravlja Prijedor o dijagnostikovanju više slučajeva askarijaze u vrtiću.

“Neophodno je poboljšati službenu saradnju i komunikaciju svih relevantnih faktora na suzbijanju ove infestacije – direktora vrtića i doma zdravlja, epidemiologa, mikrobiologa, pedijatara, sanitarne inspekcije, Institut, roditelji i medija”, ističe se u zaključku Instituta.

Predstavnici Instituta obavili su nadzor nad pojavom askarijaze u Dječijem vrtiću “Radost”, gdje je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor još 7. decembra prošle godine naložila protivepidemijske mjere.

Prva od naloženih mjera je da se djeca bez tri negativna nalaza na crijevne parazite ne primaju u kolektiv, ali je 12. januara roditeljima javljeno da djeca mogu nastaviti da idu u vrtić i bez nalaza.

U petak, 22. januara, vrtić je suspendovao tu svoju odluku i obavijestio roditelje da više ne mogu ići djeca koja su ranije bila pozitivna, a koja nemaju tri negativna nalaza, ali su proteklih 10 dana u kolektivu boravila i zaražena i nezaražena djeca.

Jajašca glista kod vrtićke djece pojavila su se u novembru 2015. godine.

Epidemija je Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena 23. decembra 2015. godine. Do tada je uzročnik prema nalazima dokazan kod 80 od ukupno 313 djece i kod devet od ukupno 26 vaspitačica.

“Kod većine nije bilo težih manifestacija bolesti, iako su tri djeteta hospitalizovana zbog izražene dehidracije”, navode u Institutu.

Iz Instituta dodaju da se kod dijagnostikovanih pozitivnih slučajeva insistira na sprovođenju doktriniranog stava u pogledu terapije.

SRNA