svetosavska akademija 2016 (1)Najuspješnijim prosvjetnim radnicima grada Prijedora u školskoj 2014/2015. godini dodijeljene su “Svetosavske povelje” na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koja je večeras održana u Pozorištu Prijedor.

Najviša priznanja za rezultate postignute u razrednoj i predmetnoj nastavi i srednjem obrazovanju ove godine su dobile profesor razredne nastave u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” Daliborka Babić, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ “Desanka Maksimović” Siniša Bosnić i profesor likovne kulture u Gimnaziji “Sveti Sava” Miroslav Drljača.

“Svetosavske povelje” i novčane nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je čestitao krsnu slavu svima koji slave Svetog Savu, te posebno pozdravio sve prosvjetne radnike koji ovaj dan obilježavaju kao školsku slavu i poručio da djecu odgajaju u najboljem mogućem duhu, duhu svetosavlja.

svetosavska akademija 2016 (3)“Ovo je prilika da se još jednom podsjetimo ko je bio Sveti Sava, da se podsjetimo šta je to on uradio za naš duhovni život, za našu državnost, našu tradiciju”, naveo je Pavić u obraćanju prosvjetnim radnicima i sugrađanima u prepunoj sali Pozorišta Prijedor.

Prigodnu besjedu o liku i djelu velikog srpskog prosvetitelja održao je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Branko Letić koji je istakao da Prijedor, zahvaljujući ovom okupljanju, svijetli posebnom svetosavskom svjetlošću.

“Sveti Sava je prva naša srpska nacionalna svjetlost u kojoj su sabrani zraci najvećih svjetlosnih izvora i tom svjetlošću je Sveti Sava izveo iz tame svoje otačastvo, na razmeđi Istoka i Zapada i svoj rod sa prepoznatljivim kulturnim identitetom uveo u izabrane narodne knjige uz jevanđeosko svjedočenje da je vjera oklop, ljubav štit, a krst oružje”, rekao je Letić.

svetosavska akademija 2016 (7)U programu akademije učestvovali su vokalni solista duhovne muzike Đorđe Jovančić, Etno grupa “Vile Petrova”, Hor Društva “Vila”, glumci Nebojša Dugalić i Mirela Predojević.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.

Svetosavske svečanosti u prijedorskim školama nastavljaju se sutra, a prigodnom programu povodom Svetog Save u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi od 13.00 časova prisustvovaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

svetosavska akademija 2016 (2) svetosavska akademija 2016 (5) svetosavska akademija 2016 (4) svetosavska akademija 2016 (6) svetosavska akademija 2016 (8) svetosavska akademija 2016 (9)