saobracajka-decembar-pruzni prelaz trinaesta (2)“Željeznice Republike Srpske” završile su svoj dio obaveza iz Sporazuma o zajedničkoj saradnji na projektu automatskog osiguranja putnog prelaza “trinaestica” u Prijedoru iz 2014. godine, a ugradnja uređaja za automatsko osiguranje putnog prelaza počeće kada “Putevi Srpske” i Grad Prijedor izvrše svoj dio obaveza, saopšteno je iz ove kompanije.

“Željeznice”, “Putevi Srpske” i grad Prijedor potpisali su 27. novembra 2014. godine Sporazum o zajedničkoj saradnji na projektu automatskog osiguranja putnog prelaza “trinaestica” u Prijedoru.

Obaveze “Željeznica” odnosile su se na aktivnosti u vezi sa obezbjeđivanjem građevinske dozvole u skladu sa odredbama Zakona o uređenju prostora, te na građenje i izradu projektne dokumentacije.

“Željeznice” su završile svoj dio posla koji se odnosi na izradu glavnog projekta za rekonstrukciju raskrsnice i projekat za automatsko osiguranje putnog prelaza, zatim, dobijene su sve neophodne dozvole, a krajem 2014. godine dobijena je i građevinska dozvola.

“Putevi Srpske” trebalo je da izvrše radove na magistralnom putu Novi Grad– Prijedor, kao i formiranje trake za lijeva skretanja iz pravca Banjaluke sa dovoljnom dužinom akumulacije vozila, te da bude dograđena traka za desna skretanja iz pravca Novog Grada prema putnom prelazu i traka za ubrzanje iz pravca putnog prelaza prema Banjaluci.

Obaveza grada Prijedora je da izvrši rekonstrukciju lokalnih puteva i raskrsnice u zoni putnog prelaza “trinaestica”.

O svim preduslovima i poslovima koji su završeni, a koji su bili obaveza “Željeznica” u decembru 2014. godine, obaviještene su strane u sporazumu, a kada one izvrše svoj dio obaveza moći će se pristupiti ugradnji samog uređaja, navedeno je u saopštenju.

Uređaj za automatsko osiguranje putnog prelaza koji će po projektu biti postavljen na putnom prelazu “trinaestica” u Prijedoru, predviđa osiguranje prelaza svjetlosnom i zvučnom signalizacijom sa polubranicima, uz daljinsku kontrolu u stanici Prijedor.

Ovakvo osiguranje predstavlja viši stepen osiguranja nego što propisi nalažu na ovom dijelu pruge.

“Zbog neodgovornog ponašanja učesnika u drumskom saobraćaju, `Željeznice` su nastojale da obezbijede polubranike, za koje učesnici u drumskom saobraćaju tvrde da će samo na taj način biti bezbjedno osiguran putni prelaz, iako činjenice o nepoštovanju, nalijetanju i uništavanju polubranika na putnim prelazima gdje su instalisani, od strane neodgovornih vozača i pješaka, govore drugačije”, saopšteno je iz “Željeznica Srpske”.

Iz Željeznice se nadaju da će učesnici u drumskom saobraćaju poštovati saobraćajne propise i opremu koja je nerijetko na mnogim putnim prelazima uništavana nepažnjom, pa čak i namjerno.

Uređaj za automatsko osiguranje putnog prelaza u Prijedoru donacija je češke firme “AŽD” i koristi se na prugama Češke, Slovačke, Srbije kao i drugim evropskim prugama.

Putni prelaz na dionici željezničke pruge Prijedor–Novi Grad, poznatiji kao “trinaestica”, trenutno je osiguran “Andrejevim krstom”, trouglom preglednosti i vertikalnim saobraćajnim znacima.

Ugrađena drumska saobraćajna signalizacija upozorava učesnike u drumskom saobraćaju o nailasku na putni prelaz i obaveznom zaustavljanju.

Signalizacija je veoma jasna i vidljiva, a obaveza svakog vozača drumskog vozila je da se zaustavi ispred znaka “stop” prije nego što pređe preko putnog prelaza.

Putni prelaz “trinaestica” jedan je od najpreglednijih putnih prelaza i obezbijeđen je u skladu sa zakonskim propisima, kao i svi ostali putni prelazi, kojih na prugama Željeznica Republike Srpske ima 278.

Iz Željeznica ocjenjuju da vozači drumskih vozila i pored jasne signalizacije ne poštuju zakonske propise, ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju, izazivajući svojom nepažnjom i kršenjem zakona udese i nesreće, koji nerijetko odnose ljudske živote.

Voz uvijek ima prednost u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, što je regulisano Zakonom o željeznicama kao i Zakonom o bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Poštujući zakonske regulative, učesnici u drumskom saobraćaju izbjegli bi sve saobraćajne nezgode, nesreće i tragedije koje se dešavaju.

Nakon svakog vanrednog događaja na pruzi, na lice mjesta su izlazile nadležne Komisije, organi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i nadležni iz Inspektorata Srpske.

“Ni u jednom slučaju nakon završetka istrage vanrednog događaja, “Željeznice Republike Srpske” nikada nisu dobile niti jedan prigovor za bilo kakav propust, grešku ili odgovornost. To je jasan pokazatelj da je odgovornost na drugim učesnicima u saobraćaju”, zaključuju u saopštenju.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com