avaz-dusan radicPrijedorčanin Dušan Radić (85), inžinjer građevine u penziji, vjerovatno je i jedini u Bosanskoj Krajini koji se može pohvaliti da je bio pacijent legendarnog partizanskog doktora Mladena Stojanovića, koji mu je daleke 1939. godine operisao krajnike.

Na to ga, mada je od operacije prošlo 77 godina, podsjećaju dva jedva vidljiva ožiljka na vratu.

-Takvi su tad bili operativni zahvati krajnika. Imao sam nepunih devet godina, ali velikog doktora Mladena se sjećam kao da je to bilo juče. Znam da sam imao sreće što me baš on, narodni doktor, operisao, mada je oporavak trajao nekoliko mjeseci. Nije to kao danas – kaže Radić, kojem je život satkan i od nekih ličnih jubileja.

Tako je punih 60 godina vlasnik vozačke dozvole, a pet godina manje u braku je sa Stojom, s kojom je izrodio troje djece, dvojicu sinova i kćerku, i od njih dobio četvero unuka i petero praunuka. Kaže da je šesto na putu. Sa svojom Stojom se prije braka zabavljao baš kratko.

– Dolazila je kod moje tetke u komšiluk. Malo sam joj se udvarao, a onda je pitao: „Bi li bila moja?“ I pristala je, tako da je treću veče došla kod mene – kaže Dušan, čiji je rođendan – 29. novembar, svojevremeno slavila cijela bivša Jugoslavija.

Dnevni avaz