podjela pijesak-cement (1)U prijedorskim naseljima pogođenima poplavama danas je počela podjela pijeska i cementa, a svako domaćinstvo ima pravo na pomoć za jedan stambeni objekat od dva kubika pijeska i deset vreća cementa.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je po procjenama ta količina dovoljna za 40-ak kvadrata podova u stambenim objektima, a da i veće količine ovog materijala mogu dobiti oni kojima je bila poplavljena i veća stambena površina.

“Na punktove u Gomjenici, Tukovima i Raškovcu dostavljeno je po 40 kubika pijeska i po 200 vreća cementa, a kako se pomoć bude distribuisala, te će se količine dopunjvati”, kazao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice štaba za vanredne situacije.

On je najavio da će cisterne pitku vodu dostavljati još danas, a da će se od sutra mještanima i dalje najugroženijeg zaseoka Baltine bare dostavljati flaširana voda.

“U saradnji sa Centrom za socijalni rad danas ćemo pokušati raspustiti kolektivni smještaj u Sportskoj dvorani `Mladost` gdje još uvijek boravi 11 lica koja ćemo snabdjeti najosnovnijim potrebama za stanovanje”, naveo je Pavić.

podjela pijesak-cement (2)Prema njegovim riječima, građanima su potrebni usisivači za isušivanje zidova, ali grad raspolaže sa svega šest tih aparata, od kojih su po tri data na raspolaganje poplavljenim školama u Tukovima i Gomjenici.

“Takođe veliki broj upita imamo za zaprašivanje komaraca, ali ta se mjera organizuje i provodi na međudržavnom nivou Hrvatske, BiH i Srbije zajednički. Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da će početi danas, a za nju je potrebno da nema ni vjetra ni padavina”, dodao je Pavić.

Vodostaj rijeke Sane je 60 centimetara ili za 500 centimetara niži od maksimuma koji je dostigao za vrijeme poplava.

www.prijedorgrad.org