saobracajka-13ta (2)Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da se na kilometar od pružnog prelaza “Trinaesta” u Prijedoru gradi nadvožnjak koji će povećati bezbjednost.

“Nadvožnjakom će biti rasterećen ovaj pružni prelaz jer se očekuje da će vozači mnogo više koristiti nadvožnjak”, rekao je Radović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je u prethodne dvije godine sedam pružnih prelaza obezbijeđeno većim nivoom zaštite, te poručio da treba voditi računa o prioritetima i tražiti dodatne mjere zaštite na pružnim prelazima na kojima se često dešavaju saobraćajne nesreće.

Osim navedenog pružnog prelaza, kaže Radović, prema podacima kojima Agencija raspolaže u posljednje četiri godine, prema broju saobraćajnih nesreća izdvajaju se pružni prelazi u banjalučkim naseljima Derviši i Mišin Han, zatim u Kulskoj ulici u Novom Gradu, u naselju LJeb u Doboju, u naselju Kakmuž u Petrovu, kao i pružni prelaz Grdinovac u Kostajnici.

“Za sve ove prelaze potrebna su velika finansijska sredstva, te nije realno očekivati da se to riješi uskoro”, rekao je Radović i dodao da će Agencija nastaviti sa upozoravanjem vozača da obrate pažnju kada prelaze neobezbijeđen pružni prelaz.

On je naglasio da su na ovim prelazima vozači obavezni stati na znak “stop”, pa tek onda kada se uvjere da voz ne ide pređu pružni prelaz.

“Prošle godine nijedno lice nije poginulo u saobraćajnim nezgodama na pružnim prelazima, dok je 2011. godine stradalo 11 lica”, naveo je Radović.

Radović smatra da do nesreća u najvećem broju slučajeva dolazi zbog nepažnje vozača automobila jer voz ne može da se na vrijeme zaustavi.

On je naveo da u Republici Srpskoj ima 287 pružnih prelaza, od kojih je 25 obezbijeđeno branicima, što je najveći stepen bezbjednosti, dok su ostali obezbijeđeni trouglom preglednosti i saobraćajnom signalizacijom, kao i na druge načine propisane zakonom.

ATV BL