rtrs-malinarstvo-potkozarjeMalinarstvo u usponu na području Potkozarja. Sve veći broj poljoprivrednih proizvođača počinje proizvodnju ove voća. Dok je za jedne ovo dodatni vid zarade, za druge je i jedini.

Program za razvoj malinarstva na banjalučkoj regiji pokrenuo je Centar za ekonomski i ruralni razvoj iz Banjaluke 2015. godine. Od ukupno 22 kompleta sistema za navodnjavanje, 15 su otišla u ruke poljoprivrednika sa područja grada Prijedora dok će ostali biti podijeljeni u Banjaluci, Srpcu i Prnjavoru.

Ljuban Vučkovac, ove godine maline je zasadio na tri dunuma. Uz mala penzionerska primanja, na ovaj način pokušava da ostvari dodatnu zaradu.

“Meni kao penzioneru od velikog je značaja pošto imam neku malu penziju pa dobro mi dođe”, rekao je Ljuban Vučkovac iz Bistrice.

Malinarstvom je počeo da se bavi i Milorad Mamić. Јedan je od 22 poljoprivrednika koji je dobio sistem za navodnjavanje u vrijednosti od 500 maraka. Svi su učestvovali u programu razvoja malinarstva na prostoru banjalučke regije koji finansira Švedska organizacija VIEFEKT.

“Išli smo na edukacije u Prijedor i Banjaluci i onda smo kasnije išli u posjetu u Bugojno. Gore smo bili na njihovim plantažama posjetili smo plantaže i prošli obuke i tako da smo oslučili da se bavimo sa tim malo aktivnije”, naveo je Milorad Mamić iz Bistrice.

Da je malinarstvo u usponu na području Potkozarja potvrđuju sve veći broj poljoprivrednih proizvođača koji se odlučuju za ovu kulturu. Rentabilna proizvodnja na malim parcelama, samo je jedan od razloga.

“Najveće prednosti su u tom brzom obrtu kapitala gdje u zavisnosti od sortimenta već nakon dvije ili tri godine proizvođač može da postigne određeni rod. Znači tu je prije svega treba istaći to tržište, postoji veliki broj otkupljivača koji su zainteresovani da otkupe malinu” kaže Bojan Ćikić iz Centra za ekonomski i ruralni razvoj iz Banja Luke.

Potkozarski poljoprivrednici prošli su obuku, dobili opremu i počeli sa proizvodnjom. Sada se nadaju samo dobrim vremenskim uslovima te sigurnom tržištu za plodove svoga rada.

RTRS