os branko copicTri osnovne škole u Prijedoru, kojima je centralno grijanje zbog dugova isključeno prije više od pet godina, od ovog mjeseca ponovo su priključene na sistem, rekla je Srni direktor prijedorske “Toplane” LJiljana Despotović.

“Postignut je dogovor između škola, gradske uprave, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i `Toplane` da se škole ponovo priključe i da redovno plaćaju usluge centralnog grijanja”, kaže Despotovićeva.

Ona je podsjetila da je gradskim školama “Dositej Obradović”, “Branko Ćopić” i “Desanka Maksimović” zbog duga od 365.000 KM bilo isključeno grijanje od 31. oktobra 2010. godine, te da je “Toplana” potom svoj dug naplatila putem suda, a da su se u međuvremenu škole grijale na drva.

“Dvije škole su priključene i već su počele koristiti uslugu centralnog grijanja na biomasu, dok u školi na Pećanima ima nedostataka na toplovodu, ali će i to biti riješeno prije 25. januara kada počinje drugo polugodište”, navela je Despotovićeva.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić u više navrata je u prethodnim mandatima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pozivao ministre na jednak tretman škola u Prijedoru sa školama u, na primjer, Banjaluci.

Srednje škole u Prijedoru imaju u kontinuitetu centralno grijanje i nisu se grijale na drva. NJihovi materijalni troškovi, za razliku od osnovnih škola, pokrivaju se iz budžeta lokalne zajednice, a ne Vlade RS.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com