pavic-suljkanovic-pudaricPotpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Svetozar Pudarić izjavio je danas u Prijedoru da su poplave kod građana BiH probudile duh solidarnosti, koji, uvjeren je, više niko neće moći “vratiti u bocu”.

“Pozitivna energija građana iz opština iz FBiH koji su susjedi Prijedora, bila je spontana, kao i njihova potreba da pomognu komšiji u nevolji i ona predstavlja jedno trajnije opredjeljenje”, rekao je Pudarić.

On je novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem rekao da je će pomoć iz FBiH biti sistematski upućivana Prijedorčanima kojima je potrebna, a uvjeren je će ona biti dijeljena ravnopravno i bez ikakve diskriminacije.

Pudarić je danas sa potpredsjednikom Republike Srpske Enesom Suljkanovićem posjetio Prijedor i u razgovoru sa čelnicima ovog grada upoznao se sa situacijom na poplavljenim područjima i štetom koja je pričinjena.

“Ohrabruje činjenica da je ovaj grad pomogao nekim sredinama u sredstvima koja su im nedostajala”, rekao je Suljkanović i naglasio da je potrebna veća koordinacija između gradova koje je pogodila poplava da bi lakše rješavali probleme.

On je dodao da se obratio mnogim ambasadama i humanitarnim organizacijama za pomoć, od kojih se dosta njih odazvalao i interesovalo se šta je neophodno u sanaciji poplavljenih područja.

Gradonačelnik Prijedora istakao je da je sa gostima razgovarao o tome kako na što efikasniji način pomoći građanima, nadoknaditi im štetu i sanirati posljedice poplava kojim su mnogi od njih bili pogođeni u Republici Srpskoj i FBiH.

Pavić je rekao da su se dogovorili da se, u skladu sa mogućnostima, iz određenih centara usmjeri dio pomoći u Prijedor, i to naročito namještaj, dušeci, posteljins i sve ono što je ljudima potrebno da se vrate u svoje domove.

Gosti su nakon razgovora u Gradskoj upravi obišli područja koja su bila poplavljena.

SRNA