predapd-srednjoskolci-takmicenjeProizvodnja softvera, nostrano sira i drvene ambalaže za voće i povrće su biznis planovi učenika završnih razreda prijedorskih srednjih škola koji su dobili prve tri nagrade u projektu “Preduzetnička obuka za mlade”.

Od deset biznis planova prvo mjesto osvojio je Radenko Banović iz Elektrotehničke škole, drugo Muhamed Pađan iz Poljoprivredne škole, a treće Goran Rastoka iz Ekonomske škole, a nagrađeni su novčanim iznosima od 300, 200 i 100 KM.

Pored nagrada učenicima, Elektrotehnička škola Prijedor i direktor Dragoja Mijić dobili su pehar i 20 knjiga stručne literature kao škola sa najviše biznis planova, a Gordana Novak kao profesor sa najviše urađenih biznis planova na nivou škole nagrađena je zahvalnicom i novčanim iznosom od 150 KM.

Branislav Vujasin iz Agencije “PREDA – PD” rekao je da je ove godine 250 učenika učestvovalo u projektu, da je svaka od pet srednjih škola predložila po dva biznis plana i da je komisija koju je imenovao gradonačelnik Prijedora od deset radova odabrala tri najbolja.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajda Hošić rekla je da u gradskom budžetu već godinama postoji posebna stavka za realizaciju ovog projekta i da ona za ovu godinu iznosi 7.000 KM.

Projekat finansira grad Prijedor s ciljem da takmičenje u izradi biznis planova kod učenika izgradi ili pojača takmičarski duh, uvede ih u dublju problematiku poslovnog planiranja i navede da razmišljaju ozbiljno o poslovnoj ideji koju bi pretočili u vlastiti biznis.

Od 2005. godine u ovom projektu je učestovalo oko 2500 učenika i 15 profesora. Naredne školske godine u projekat bi trebalo da se uključe sve osnovne škole sa područja grada Prijedora.

SRNA