muzej kozare-izlozba-kriva rijeka (1)U Muzeju Kozare otvorena je izložba eksponata sa arheološkog lokaliteta Kriva Rijeka kod Knežice, gdje su pronađeni ostatci manastira Đurđevac, za koji se smatra da potiče iz 14. vijeka.

„Izložbom eksponata sa arheološkog lokaliteta Kriva Rijeka, Muzej Kozare, kao matična kuća kulturno istorijske baštine Potkozarja, uključio se u ovu priču, kako bi se sačuvalo kulturno i duhovno blago ovog područja“, rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić,

„Za dvije godine, koliko traju istraživanja na lokalitetu Kriva Rijeka, pronađena je osnova crkve, za koju se pretpostavlja da datira s kraja 13. i početka 14. vijeka“, rekla je arheolog Dalia Tubin.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro je istakao da je lokalitet Kriva Rijeka, sa arheološkog aspekta veoma značajan za ovo područje, te da ovim istraživanjima Kozarska Dubica čini i prve korake u formiranju vlastitog muzeja.

U cijelu ovu arheološku priču uključeni su arheolozi i istraživači iz Prijedora, Kozarke Dubice, Gradiške, Srpska Pravoslavna crkva i veći broj ljudi koji pomažu u slaganju mozaika sa arheološkog lokaliteta Kriva Rijeka.

RTV Prijedor
Foto – Muzej Kozare

muzej kozare-izlozba-kriva rijeka (2) muzej kozare-izlozba-kriva rijeka (3)