glas-kupovinaU tržnim centrima i prodavnicama širom Srpske povećan je promet pred Novu godinu, a još veću zaradu trgovci očekuju pred Božić.

Gužve u tržnim centrima posebno su primjetne u poslijepodnevnim časovima kada radnici završe sa poslom.

– Veće gužve očekujemo sutra i prekosutra, pred sam doček Nove godine – kazali su u tržnim centrima i dodali da stanovnici najviše kupuju mezu, alkoholna i bezalkoholna pića, te sastojke za pravljenje kolača, ali i slatkiše i igračke za paketiće.

Dodali su da je zbog posta povećana i potražnja za ribom, te drugom posnom hranom. U tržnim centrima naglasili su da su pred praznike pripremili i brojne popuste za veliki broj proizvoda za svoje kupce.

– Novogodišnja praznična groznica u “Tropik” i “Moj market” prodavnicama primjetna je već od polovine ovog mjeseca – kazali su u “Tropiku” i dodali da veće gužve posebno očekuju pred sami doček Nove godine.

I u malim prodavnicama primjetne su gužve, a predsjednik Udruženja trgovaca RS Bogdan Marjanović rekao je da je trenutno promet povećan za 25 do 30 odsto, dok pred Božić očekuju da prodaja “skoči” i do 60 odsto.

– Veliki broj stanovnika je već u RS stigao iz inostranstva i oni su sigurno uticali na veći promet po prodavnicama – rekao je Marjanović i dodao da je u odnosu na prethodne godine, kada su kupci opsjedali trgovine pred Novu godinu, sada promet ipak manji.

I u Gradišci ističu da se zbog nadolazećih praznika više kupuje u prodavnicama i marketima.

– Posebno je povećana potražnja za mesnim proizvodima, alkoholnim i bezalkoholnim pićima, te drugim namirnicama. Kupci se posebno raduju ako tražene proizvode mogu naći po nižim cijenama nego što je to uobičajeno – istakli su u marketima.

Prijedorčanin Goran Ilić kaže da se, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, uvijek trudi da za Novu godinu, ali i Božić obezbijedi bogatu trpezu.

– Kriza je, posla nema. Uprkos tome, nastojim da posljednjih mjeseci uštedim što više novca kako bih svojoj porodici omogućio što ljepšu prazničnu atmosferu – rekao je Ilić.

Slična situacija je i u ostalim gradovima i opštinama u RS, jer stanovnici nastoje da početak Nove godine obilježe što je moguće bolje.

Tradicija

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da stanovnici RS tradicionalno žele dobro da proslave predstojeće praznike, što podrazumijeva i bogatu trpezu.

– Mnogi mimo svojih mogućnosti kupuju kako bi što bolje proslavili predstojeće praznike. Neki se zadužuju, a drugi štede kako bi praznike proslavili kako dolikuje – rekao je Petrović i dodao da je za novogodišnji i božićni ručak potrebno izdvojiti od 200 do 300 KM za četvoročlanu porodicu.

Glas Srpske