srna-new academy-paketici dnevni centar (1)Polaznici i predavači Centra za učenje stranih jezika “NJu akademi” /New Academy/ iz Prijedora uručili su novogodišnje poklone i paketiće štićenicima dnevnog centra za djecu i omladinu u riziku u humanitarnoj akciji pod nazivom “Naše malo nekom je mnogo”.

“Svakog semestra tradicionalno organizujemo različite humanitarne akcije s ciljem da pomognemo ugroženim porodicama, a prvenstveno djeci”, rekla je predavač ove škole stranih jezika Danijela Dejanović.

Centar postoji i radi od 1. jula 2012. i okuplja 32 djece u riziku uzrasta od sedam do 16 godina. Zbog izuzetnih rezultata u prevenciji maloljetničke delinkvencije, devijantnih pojava i asocijalnog ponašanja i holandska Vlada i grad Prijedor obezbijedili su novac i za narednu, četvrtu godinu rada centra.

srna-new academy-paketici dnevni centar (2)Centar pohađaju djeca bez jednog ili bez oba roditelja, djeca žrtve nasilja u porodici i djeca roditelja ovisnika o drogi ili alkoholu, po odabiru Centra za socijalni rad Prijedor, a po kriterijumima koje je odredio donator.

“Naši štićenici su za ove tri godine popravili svoje vladanje, redovni su u pohađanju nastave, eliminisali su agresivno ponašanje, završili uspješno razrede i niko nije počinio prekršaj ni krivično djelo niti je evidentiran u policiji”, rekla je voditelj centra Rada Karajica.

Zato se, prema njenim riječima, centru obraćaju i same škole sa listama djece koja izostaju sa nastave i zaostaju u učenju, gdje se, takođe, uglavnom radi o djeci iz nefunkcionalnih porodica.

Dnevni centar nije povremenog i privremenog karaktera kao većina projekata u nevladinom sektoru, nego je to kontinuirani i stručni rad sa djecom svakog radnog dana od 10.00 do 17.00 časova.

SRNA