mira-druzenje sa penzionerima (1)Poštovanje preduzeća prema svojim bivšim radnicima danas je prava rijetkost.

Svijetli primjer je Tvornica keksa “Mira”, koja tradicionalno organizuje druženje penzionera “najslađe” prijedorske fabrike.

Suze radosnice, srdačni pozdravi i pjesma, pokazali su koliko bivšim radnicima, danas “Mirinim” penzionerima, znači tradicionalno druženje organizovano u restoranu preduzeća.

“Kada pređem prag svoje druge kuće sjetim se napornog rada ali i lijepog života“, kaže Danica Baškot, koja je nakon 40 godina rada, prvi put na susretu penzionera.

„Sjetim se svog radnog mjesta u pogonu za proizvodnju krema, svoje smjene i radnih kolega. Svi smo radili veoma odgovorno i bez ikakvih problema. Radilo se puno, u tri smjene, ali sve se izdržalo, bili smo zadovoljni i složni. Veliku zahvalnost dugujemo direktoru koji je sve učinio da Miru ponovo učini uspješnim preduzećem“, istakla je Danica Baškot.

mira-druzenje sa penzionerima (2)U proizvodnji „ Frondija“, najtraženijeg „Mirinog“ proizvoda, do prije godinu i po dana, radio je i Milorad Micko Knežević, kojem je veoma drago što je u ovom radnom kolektivu proveo nepunih 40 godina.

„Zahvalan sam rukovodstvu preduzeća što nam je omogućilo da ostvarimo sva radnička prava, u ovom vremenu kada mnogi ostaju bez posla i bez mogućnosti da odu u zasluženu penziju“, rekao je Milorad Knežević.

Nekadašnji “Mirini” radnici, prisjetili su se prošlih, kako s ponosom ističu, lijepih vremena u kojima su rješavali svoja stambena pitanja, putovali na ljetovanja i zimovanja, dobijali redovna primanja, viškove, zimnice, regrese i zasnivali porodice.

Zora i Dragutin Došen, jedan su od brojnih bračnih parova, koje je “vjenčala “Mira”.

mira-druzenje sa penzionerima (3)Zora je u „Miru“ došla 1964. godine, kao učenica prve generacije konditora u Prijedoru. U preduzeću je srela Dragutina, s kojim je 1967. godine sklopila brak. Stekli su dvoje djece i četvoro unučadi. Zora je radila kao poslovođa u proizvodnji, dok je Dragutin obavljao razne poslove od tokara, do poslovođe i šefa održavanja. Iz svoje „keksare“ nose samo lijepa sjećanja. Zajedno su radili i zajedno otišli u penziju. Te 2004. godine, Zora je napunila 37, a Dragutin 40 godina radnog staža. Ne propuštaju tradicionalni susret bivših radnika, koje je, kako ističu, zahvaljujući direktoru Miroslavu Turnšeku, jedinstveno na ovim prostorima.

Susret penzionera “Mire” je dugogodišnja tradicija, koja i rukovodstvu preduzeća mnogo znači.

“Naši radnici, sada penzioneri, zaslužili su da dođu, da se uz ručak družimo, da vide kako Mira radi”, istakao je Miroslav Turnšek, direktor preduzeća “Mira” a.d Prijedor, članice Kraš grupe.

mira-druzenje sa penzionerima (7)“Možemo reći da je Mira veoma uspješno završila ovu godinu, da će i proizvodnja i prodaja biti veća za 5 posto u odnosu na prošlu godinu, preko 5.000 tona. Ukupan prihod je veći od 20 miliona maraka, dok je očekivana neto dobit oko milion maraka”, rekao je Turnšek.

“Mira” je u ovoj godini mnogo ulagala, kako u proizvodne hale tako i u tehnologiju. Ove godine izmijenjeni su svi podovi i zidovi, čime su zadovoljili nove standarde.

“Pored već dobijenih ISO i HASAP standarda, Mira je ove godine osvojila IFS standard, najviši standard u prehrambenoj industriji, kojeg do sada nema niko u regiji, a po kojem naša firma može snabdjevati sve vodeće svjetske trgovačke lance“, istakao je direktor Turnšek.

“Mira” trenutno zapošljava 387 radnika, od kojih je ove godine, u radni odnos primljeno 60. Ovo, izvozno orijentisano preduzeće, nema zaliha i oko 80 posto proizvoda plasira na inostrano tržište, u zemlje okruženja, Evropsku uniju, Saudijsku Arabiju, Kanadu, Ameriku i Australiju.

“Naša roba kada jednom ode kod kupaca, oni je stalno uzimaju i zato imamo dobre i stalne kupce. Mi smo likvidna firma, u dan izvršavamo sve svoje obaveze prema radnicima, državi i dobavljačima i mislimo da smo jedna od rijetkih firmi koje ispunjavaju sve svoje zadatke i obaveze. Mira nema većih problema u poslovanju i smatramo da će buduće generacije imati sigurnu, stabilnu firmu. Ulaganjem u novu tehnologiju osvajamo nove proizvode. Ove godine na tržište smo izbacili čokoladnu “Domaćicu”, jer smo kupili mašine za čokoladirku, temperirku i sve ono što treba za čokoladu. Naše stare i nove proizvode plasiramo na sigurno tržište”, rekao je direktor “Mire”, Miroslav Turnšek, koji je bivšim radnicima uručio slatke pakete i poželio im srećne predstojeće praznike.

Saša Goronja

mira-druzenje sa penzionerima (4) mira-druzenje sa penzionerima (5) mira-druzenje sa penzionerima (6)