vesti-familija djuricNeke procene kažu da su 19. decembra u preko 30 odsto domova u Srbiji gorele sveće zbog Svetog Nikole jer je ovo po broju svečara ubedljivo najveća srpska slava.

Familija Nenada Đurića iz sela Jelićka kod Prijedora, za razliku od ostalih, pripremala se da proslavi Nikoljdan, skromno tek toliko da obeleže tradiciju.

Jer za goste i bogatu trpezu nije se imalo. Ali i njih je nekim čudom pogledao Sveti Nikola. Uoči slave na ruke im je stigla iz “Vesti” jednokratna novčana pomoć od 200 evra koju je uputio naš veliki dobrotvor S. P. Nemačke.

– Hvala dobrim ljudima koji misle na nas siromašne. Dobro će nam doći ovaj dar i za slavu, ali i za neplaćene račune – kaže Nenad koji živi od dečjeg dodatka od 75 evra.

O tome koliko njima ostaje za život, da nahrane četvoro dece, Vesnu, Milku, dete sa posebnim potrebama, Milenka i najmlađu jednoipogodišnju Milicu, i ne govore. Samo domaćica Snježana koja se brine i oko 83-godišnje majke, tiho veli:

– Lako je za nas, svikli smo na bedu, ali deci stalno nešto treba… Istina živimo na selu, i deca nisu gladna, ali za izdržavanje porodice treba mnogo više… Iz ove kože u drugu ne možemo.

Ipak, ono što Đurići najviše žele jeste da Nenad nađe posao kojim bi hranio porodicu.

– Radio sam u Grčkoj i u Rusiji, i opet bih radio. Jedne godine sam pravo iz bolnice otišao u nadnicu… I sad bih otišao bilo gde i radio bilo šta – ističe Nenad koji ima još jednu želju:

– Nismo imali tu sreću da donatorska sredstva stignu u naše ruke da bismo kupili kravu, ali se nadamo da će naši zemljaci iz dijaspore ponovo organizovati slične akcije, jer to bi za našu višečlanu porodicu, a i druge poljoprivrednike bio pravi spas – dodaje on.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com