fond za profesionalnu rehabilitaciju i zaposljavanje invalida (1)Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, jedina institucija republičkog nivoa sa sjedištem u Prijedoru, obilježio je danas deset godina postojanja i rada.

Direktor Fonda Mile Šurlan rekao je da je tokom deset godina ova institucija bila na raspolaganju svim invalidima Republike Srpske, kako u finansijskoj podršci, tako i u pružanju informacija.

“Na ime povrata uplaćenih doprinosa za zaposlena lica sa invaliditetom Fond je u ovih deset godina isplatio više od 18 miliona KM u 43 opštine Republike Srpske čime se održava radno mjesto za oko 1.300 lica sa invaliditetom”, naveo je Šurlan.

fond za profesionalnu rehabilitaciju i zaposljavanje invalida (2)Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj ima oko 70.000 lica sa invaliditetom među kojima je oko 45.000 ratnih vojnih invalida.

“U proteklih deset godina isplaćeno je više od pet miliona maraka novčanih stimulansa čime je finansirano opremanje radnih mjesta i nabavka opreme za rad lica sa invaliditetom za 1.848 lica”, naveo je Šurlan.

On je ocijenio da se, pored zakonom definisane djelatnosti, Fond bavi humanom djelatnošću jer pruža podršku zapošljavanju licima iz kategorije stanovništva koja teško dobijaju posao.

“Smatramo da ne postoji značajniji stimulans u cijelom finansijskom sistemu Republike Srpske od stimulisanja zapošljavanja lica sa invaliditetom”, dodao je Šurlan.

fond za profesionalnu rehabilitaciju i zaposljavanje invalida (3)On je istakao da deset preduzeća u Republici Srpskoj koristi stimulanse za zapošljavanje lica sa invaliditetom i konstantno povećavaju broj zaposlenih lica sa invaliditetom, i to “Koridor 92” iz Modriče, “Patriot” i “Mega drvo” iz Bijeljine, “DMP štamparija” iz Doboja, “Borac Brod” iz Broda, “Borac Srbac” iz Srpca, “Bosnamontaža” iz Prijedora, “Mega stil” iz Banjaluke, “Stop mines” iz Pala i “Print šop” iz Trebinja.

Direktor je uručio priznanja za saradnju i doprinos zapošljavanju lica sa invaliditetom za više preduzeća i organizacija, kao i radnicima koji su u Fondu od osnivanja.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com