pirotehnikaImajući u vidu da su novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, Centar javne bezbjednosti Prijedor organizuje niz aktivnosti koje prije svega imaju za cilj podizanja društvene svijesti o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor će u cilju edukacije djece i mladih organizovati predavanja u osnovnim i srednjim školama na području Centra, kako bi ih upoznali sa opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike.

Igre sa petardama nisu bezopasne i nestručno rukovanje sa pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice po čovjeka. Upotreba pirotehnike može dovesti do teških povreda sa trajnim posljedicama po zdravlje, požara i eksplozija, ali i uznemiravlje građana i narušavanje javnog reda i mira. Kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 odsto.

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva je Zakonom. Izričito je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava u zatvorenom prostoru i na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Tokom mjeseca decembra policijski službenici CJB Prijedor će zajedno sa opštinskim inspekcijskim organima, sprovesti pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, dok se vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava upozoravaju da kupovina i prodaja pirotehničkih sredstava mora biti u skladu sa zakonskim propisima.
CJB Prijedor apeluje na roditelje da djecu upoznaju sa mogućim posljedicama nestručne upotrebe pirotihničkih sredstava, da petarde nisu igračke, da ne postoji bezopasna pirotehnika, i da nestručnim rukovanjem nastaju povrede.

Tekst – CJB Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS