rudar prijedor-grbIako je u svom saopštenju, nakon ispadanja Fudbalskog kluba Rudar-Prijedora iz Premijer lige BiH, Upravni odobor, koji je u kompletnom sastavu podnio ostavku, najavio Skupštinu ovog sportskog kolektiva do 1.juna, a predsjednik Božo Grbić nagovijestio da bi mogla biti održana dan kasnije (ponedjeljak, 2.jun) od okupljanja članova najvišeg saziva (ima ih ukupno 35), bar za sada, neće biti ništa. A nameće se pitanje i kada će se Skupština uopšte i održati.

Grbić se ne javlja na telefonske pozive, jedan od agilnijih članova UO Slobodan Gajić upućivao nas je na prvog čoveka kluba, a nema ni saopštenja, koja su za mandata ovog rukovodstva bila najčešći vid komunikacije sa javnošću. Čini se da je takav odnos čelnika, po narodnoj „kuća gori, a baba se češlja“ i najbolja ilustracija njihove dosadašnje brige, a epilog je poznat. Iako su finansijska sredstva u njihovim rukama, poklonici „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ u Potkozarju, koji su imali strpljenja, iščekuju promjene i nadaju se svjetlijoj budućnosti.

Doduše, ne može se reći da se pripreme za Skupštinu ne obavljaju. Moguće je da je i odsustvo Duška Vlačine, jednog od dva potpredsjednika, jer se navodno nalazi u Srbiji, razlog što sve ide svojim sporim tokom, a vrijeme prolazi. Drugi potpredsjednik Milenko Đaković, zamenik gradonačelnika Prijedora, sigurno čeka instrukcije jednog od tri glavna sponzora. Kako će se u svemu postaviti gradonačelnik Marko Pavić, koji racionalno brine o svakoj marki, pa iako je fudbalerima proteklih godina davao punu podršku, prije svega na stvaranju što boljih infrastrukturnih uslova i gradnji tribina Gradskog stadiona, pošto iznevjeriše svojim dometima, ne mora previše da razmišlja o njima, posebno kada se zna da su rukometašice „Mire“ osvojile „duplu krunu“ u BiH i pokazale svima kako se sa, isključivo sopstvenim igračkim i stručnim kadrom mogu ostvariti sjajni rezultati.

Najvjerovatnije, najveći problem je naći ime novog predsjednika UO. Iako se čaršijom pominje Branislav Rokvić, s obzirom da dok je bio na čelu Prijedorčani su u teškim vremenima, poslije ispadanja iz Prve lige Republike Srpske, kroz drugoligašku konkurenciju, uspjeli da se vrate u nju, a potom i elitni bh. rang, demantovao je takve glasine. One se čak mogu čuti i iz kluba, valjda da bi se u javnosti stekao utisak da se traži najbolje moguće rješenje.

-Sa mnom niko nije kontaktirao, mada, ne isključujem mogućnost da je o meni bilo razgovora među ljudima iz UO, ali mi se niko nije obratio – rekao je Rokvić.

Ali i da jeste, teško je povjerovati da će se iko, od ljudi odgovornih prema onome što im se povjeri, poput Rokvića, prihvatiti takvog izazova. Ugovor je istekao šefu stručnog štaba Darku Nestoroviću, a i svim igračima izuzimajući Borislava Mikića, Vedrana Kantara i Nebojšu Pejića, papire je prvi uzeo Igor Mišan, jer karijeru želi da nastavi u Češkoj.

Ako išta u klubu, koji je pet sezona proveo u premijerligaškom društvu, ima pozitivno, to je činjenica da se, uz najavljenu promjenu travnate površine na glavnom terenu Gradskog stadiona, samo da, kako Prijedorčanima brzina nije vrlina, radovi ne počnu u avgustu, Nedžad Žerić i dalje trenerski usavršava i edukuje.

Sve je manje nade da će se ta nova Uprava dogovoriti sa Nestorovićem oko nastavka saradnje, pa će nekadašnji kapiten, ukoliko mu se pruži prilika i prihvati je, svakako na duže staze, biti konačno idealno riješenje. Pored Žerića, i Zoran Bujić (zanimljivo je da su obojica po jednom vodili prvi tim u borbama za bodove), koji je sa juniorima ove sezone osvojio visoko četvrto mjesto i dobro poznaje nade kluba, kojima se u proteklom periodu nije poklanjala pažnja, mogao bi da dobije šansu i da povjerenje mladima. Put Rudar-Prijedora u periodu koji dolazi mogao bi da bude „trnovit“, a uz ovakvo rukovođenje, Premijer liga BiH, mogla bi da pričeka neka bolja vremena.

N. Đerić