dan bijelih traka (2)Udruženje Prijedorčanki “Izvor” iz Prijedora organizovalo je juče u ovom gradu protestnu šetnju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka, kako bi se skrenula pažnja na kontinuiranu diskriminaciju nad žrtvama nesrpske nacionalnosti.

Član organizacije “Izvor” Fikret Bačić istaknuo je za Agenciju Fena da se ova protestna šetnja organizuje svake godine u znak sjećanja na 3.100 ubijenih Prijedorčana, među kojima je i 102 djece.

– Krenuli smo s glavne ulice Šetalište u centru grada do trga Zorana Karlice, gdje smo postavili ruže ubijenoj djeci. Tu se izvjesno vrijeme zadržimo u mirnom okupljanju – istaknuo je on.

dan bijelih traka (1)Bačić podvlači da su se mirnoj šetnji pridružili i gosti iz Mostara, Sarajeva i Zagreba, te predstavnice organizacije “Žene u crnom” iz Srbije.

Također, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana bijelih traka danas je u Prijedoru organizovano i potpisivanje peticije za podizanje spomenika djeci koja su u tom gradu ubijena ili nestala od 1992. do 1995. godine.

Bačić, koji je predsjednik Odbora za izgradnju tog spomenika, naglasio je da od gradskih vlasti traže odobrenje za podizanje tog spomenika u centru grada kako bi se trajno obilježili prerano izgubljeni životi.

– Ja sam roditelj dvoje ubijene djece i amidža još 15 ubijenih dječaka i djevojčica koji su 25. jula strijeljani ispred porodične kuće. Podizanjem spomenika u Prijedoru želimo da to bude podsjećanje za naredna pokoljenja kako se više nikada ničijoj djeci to ne bi ponovilo – zaključio je on.

dan bijelih traka (3)Do sada je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica putem DNK analize potvrđen identitet 12 maloljetnih dječaka starosti od 15 do 17 godina.

Fena-Avaz