eltatv-zdrava hranaUčenici devetih razreda Osnovne škole “Petak Kočić” pripremali su zdravu hranu koju su prodavali na velikom odmoru.

Ova aktivnost dio je projekta pod nazivom “Preduzetničko učenje”, koji se provodi u toj školi.

Učenici prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić” odlučili su da barem jedan dan nezdravu hranu zamijene zdravom. Od kuće su donijeli namirnice i sve što im je potrebno za spremanje obroka, koje su prodavali na velikom odmoru.

Ova aktivnost dio je projekta “Preduzetničko učenje” koji se već drugu godinu provodi u ovoj obrazovnoj ustanovi. Koordinator projekta, Nataša Marjanović, smatra da kod učenika treba probuditi svijest o zdravoj ishrani, jer većina njih poseže za takozvanom brzom i nezdravom hranom.

– Za jednim stolom pravimo palačinke od heljdinog brašna, radimo kukuruzne projice, bakine kolače, prirodne sokove od narandže i limuna, voćne salate. Zadovoljni smo onim što smo danas napravili i nadam se da su učenici nešto naučili – rekla je za ELTA 1 HD koordinator projekta, Nataša Marjanović.

– Došli smo do ideje da propagiramo zdravu hranu, da unosimo manje kalorija. Djeca su donijela namirnice i spremaju ono što žele – rekla je direktor OŠ “Petar Kočić”, Gorana Bosančić.

Zdrav doručak probao je i Mirko Mutić, prosvjetni savjetnik u Pedagoškom zavodu Srpske. Nije krio svoje zadovoljstvo onim što su učenici spremili.

– To je dobar način i primjer za druge škole koje nisu uključene u ovaj projekat da se uključe. Učenici mogu mnoog toga da urade za svoju dobrobit – rekao je prosvjetni savjetnik u Pedagoškom zavodu RS, Mirko Mutić.

Hrana se brzo rasprodala, što pokazuje da osnovci ipak ne bježe od zdrave ishrane. Potrebno im je samo ukazati na njen značaj.

ELTA TV1