glas-bahonjicAlen Bahonjić (30) iz Kozarca kod Prijedora pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 12 godina zatvora zbog ubistva Hasana Alića (74) kojeg je čekićem pretukao na smrt.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović je kazala da je presuda Bahonjiću izrečena nakon što je Sudsko vijeće odbilo žalbe tužilaštva i odbrane.

– Nakon razmatranja dokaza obje žalbe odbijene su kao neosnovane. Vijeće je u potpunosti potvrdilo prvostepenu presuda koju je optuženom izrekao Okružni sud u Banjaluci – objasnila je Despotovićeva.

Bahonjić je svog prijatelja inače njemačkog penzionera Alića usmrtio 29. aprila ove godine kada ga je čekićem pretukao na smrt u njegovoj kući u zaseoku Dere kod Kozarca. Nakon brutalnog zločina zapalio je kuću da prikrije tragove zločina, ali se vatra ugasila.

Inače, u ovom predmetu uopšte nije bilo suđenja jer je Bahonjić pred sudom priznao krivicu, navodeći da se kaje i da mu je žao što je “uzeo nečiji život”.

Prema navodima optužnice, koju je Bahonjić priznao, on i Alić su tog kobnog 29. aprila zajedno pili i družili se u kući ubijenog. Svađa je počela kada je Bahonjić u jednom trenutku od Alića tražio 200 maraka na zajam. On mu je tad ogovorio da nema novca i ne može da mu posudi. Bahonjić je ustao s kreveta i krenuo da pretura po starčevim stvarima. Alić mu je tad rekao da mu ne pretura po kući, nakon čega je ubica zgrabio čekić i počeo da ga udara.

Tukao ga je po glavi i tijelu. Udario ga je devet puta čekićem. Kada je shvatio da je starac mrtav Bahonjić je iz kuće ukrao televizor i odnio ga u svoj automobil. Nakon toga se vratio u kuću i pored starčevog tijela zapalio hepo kocku u namjeri da izazove požar kako bi prikrio tragove zločina. Međutim, vatra se brzo ugasila pa je zločin otkriven.

Bahonjić je višestruki povratnik u činjenju krivičnih djela. Sumnjičen je za krađe, mučenje, ubijanje i zlostavljanje životinja, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja te pokušaj silovanja. Ubijeni Hasan Alić bio je njemački penzioner i nakon razvoda živio je sam.

Liječenje
Osim zatvorske kazne, sud je Alenu Bahonjiću izrekao i mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja, budući da je zavisnik od alkohola. Liječenje će trajati najmanje godinu dana i sprovodiće se u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu.

Glas Srpske