rtrs-skola tramosnja-jedan djakTramošnja je danas jedno od naslabije naseljenih mjesta na području Opštine Oštra Luka. Do njega se dolazi preko federalne opštine Sanski Most. Putevi su loši, a mladih ljudi gotovo da i nema.

O tome najbolje svjedoči područna škola, koja je u sastavu Osnovne škole „Josif Pančić“ u Kozici. U njoj je danas svega jedna učenica, pa se opravdano strahuje da će njenim prelaskom u više razrede škola u Tramošnji zauvijek prestati da radi.

Iz godine u godinu u Tramošnji je sve manje stanovnika. Prema posljednjem popisu svega je osamdeset stanovnika, dok je njihov stvarni broj negdje oko 50, za razliku od prije tri decenije kada je ovo selo brojalo hiljadu stanovnika. Zbog loših uslova života, ovo selo danas je gotovo pusto.

Trenutno je pretežno staračko stanovništvo, a prema zadnjem popisu ima osamdeset mještana.

Učiteljica Mira Mušić već šestu godinu predaje u područnoj školi u selu Tramošnja. Ističe da su uslovi za rad dobri, ali da ovoj školi nedostaju učenici. Nastavu trenutno pohađa samo jedna učenica Nikolina Arsenić, koja pohađa peti razred.

Nikolina do škole, u jednom pravcu, pješači tri i po kilometra. Skromna djevojčica ne hvali se svojim školskim uspjesima, ali ističe da joj najviše nedostaje društvo s kojima bi zajedno išla u školu.

Veliko je pitanje da li će škola u Tramošnji raditi iduće školske godine, a kako ističu mještani, ako se zatvori škola to će značiti da je život zauvijek napustio ovo selo.

Nezavisne novine

Pogledajte prilog RTRS-a.