srna-dodik-kinezi-auto putPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da već iza 20. januara očekuje da Srpsku posjete predstavnici kineske kompanije radi dogovora o proceduri i načinu izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor.

“Ta kompanija je zainteresovana ne samo da bude izvođač nego da obezbijedi i finansijska sredstva, pa čak i u obliku koncesije”, rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni.

On je naveo da bi, kao dio tog integralnog projekta, bila i izgradnja ceste od Prijedora do Kozarske Dubice, čime bi bila riješena komunikacijska pitanja za cijelu prijedorsku regiju.

“Razgovarali smo sa predstavnicima kineskih državnih kompanija koje su, na neki način, već prisutne kod nas, koje se bave izgradnjom auto-puteva, elektrana, zainteresovane za ulaganje u turizam, za ulaganje i saradnju sa nekim našim preduzećima i kompanijama, kao što su `Kosmos` i druge iz Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je razgovarao i sa predstavnicima četiri državne kompanije, i to Kineske međunarodne korporacije za vode i struju /CWE/, “Tri klisure” /CTGPC/, Kineske korporacije za uvoz i izvoz precizne mehanike /CPMIEC/ i Kineske Volant industrije /China Volinco/.

On je istakao da interes tih kompanija veliki i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je imao priliku da se sretne sa njima.

“To su kompanije koje su rangirane kao najveće ovdje u Kini, za različite oblasti, a iskustvo koje su Kinezi imali u izgradnji termoelektrane Stanari svakako je jedna od stvari koja olakšava kontakte sa drugima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, prvi put postoji interes i za druge oblasti, ne samo za izgradnju puteva i elektrana, nego recimo i za ulaganja u obrazovanje, što je za nas novost, kao i ulaganje u poljoprivredu, turizam i zdravstvo.

On je po završetku trodnevne posjete Kini rekao da je ona bila veoma uspješna, da sada znaju za Republiku Srpsku i za činjenicu da su njihove investicije dobro došle.

“To pojačava interes njihovih kompanija za investiranje i za saradnju. Mislim da smo precizirali načine realizacije nekih investicija”, poručio je predsjednik Srpske.

On je dodao da ima onih koji su spremni da ulažu i u bankarski sektor, za ulaganje u postojeće banke, ali i formiranje novih finansijskih institucija i fondova, a veoma su zainteresovani i za sektor osiguranja.

“Postoji ozbiljna zainteresovanost u tom pogledu i mogu samo da izrazim zadovoljstvo činjenicoim da smo uspjeli da iskontaktiramo ovoliki broj zainteresovanih. Veoma sam optimističan kada je riječ o mogućnostima da kasnije do detalja preciziramo oblike naše saradnje”, zaključio je Dodik.

Kineska korporacija za uvoz i izvoz precizne mehanike /CPMIEC/ bavi se prodajom naoružanja i vojne opreme. Zajedno sa svojim zavisnim preduzećima i partnerima, bavi se i projektovanjem i izgradnjom vojnih i civilnih objekata svih namjena – aerodroma, puteva, željeznica, te proizvodnjom svih vrsta građevinskih mašina i namjenskih vozila.

Predstavnici kompanije ove godine posjetili su Republiku Srpsku i održali sastanke u Vladi Srpske sa predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović i resornim Ministarstvom, te posjetili kompaniju “Kosmos”.

Planovi CPMIEC su da, zajedno sa svojim zavisnim preduzećima i partnerima, radi na partnerskoj osnovi sa kompanijom “Kosmos” u razvoju novih tehnologija i unapređenju proizvodnje, kao i da započne zajedničku moguću proizvodnju protivgradnih raketa najnovije generacije, te solarnih panela za izvoz.

Kineska Volant industrija jedna je od najvećih i najznačajnijih kineskih holding kompanija. Kompanija pokriva i uvoz i izvoz vazduhoplovnih proizvoda i tehnologija, izvoz kompletne opreme, ugovaranje međunarodnih inženjerskih projekata, trgovina mineralnim resursima, različite međunarodne ekonomske i tehničke saradnje i poslovanje u okviru međunarodnog trgovanja.

Kineska međunarodna korporacija za vode i struju, ćerka-kompanije “Tri klisure”, bavi se inženjeringom i izgradnjom u oblasti vodnih resursa već 55 godina. Od 12 najvećih hidroelektrana na svijetu, Kompanija je vlasnik njih pet. Vlasnik je i portugalske elektroprivrede, sa ulaganjima od oko 3,5 milijardi američkih dolara.

Brend kompanije “CWE” je naveden na listi “Top 10 brendova kineskih međunarodnih izvođača” u 2013. i 2014. godini Svjetske konfederacije za produktivnost nauke UN. Kompanija ima sjedište u Pekingu, a regionalna kancelarija za tržište zemalja centralne i istočne Evrope nalazi se u Beogradu. Sa Vladom Makedonije ima potpisani Memorandum o razumijevanju.

Kineska korporacija “Tri klisure” je u potpunosti u državnom vlasništvu, sa registrovanim kapitalom od 120.000 milijardi juana. Zapošljava radnu snagu od 12.000 ljudi, uključujući još 13.000 u aktivnoj službi.

“Tri klisure” je strateški pozicioniran kao čist energetski konglomerat specijalizovan u velikim poslovima razvoja, izgradnje i rada hidroelektrana. Jedno je od najvećih kineskih preduzeća graditelja brana, te za prodaju električne energije u Kini, izvozne kredite. Od energije ima godišnji prihod od oko četiri milijarde dolara.

SRNA