sud bih (4)Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je prilikom pretresa u selu Zecovi (opština Prijedor) čuo pucnjeve, nakon čega je vidio Zorana Stojnića s puškom uperenom u jedno tijelo.

Zaštićeni svjedok Z-13, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije u selu Rasavci, izjavio je kako je 23. jula 1992. godine dobio informaciju da postoji naoružana grupa ljudi u Zecovima, te da je komandir Radomir Četić kazao da idu pretresati kuće u selu, da se niko ne dira “i da se sve uputi dolje na most”.

Njemu i svjedocima Z-2 i Z-12 je rečeno, kako je naveo, da idu do kuće Bačića i da upute “Izeta i Šonju Bačića” prema školi. Svjedok je pojasnio da ih nisu pronašli kod kuće, te da su krenuli prema školi.

“Bilo je ljudi, civila. Kretali su se prema školi. Bilo je muškaraca, žena i djece”, izjavio je Z-13, dodavši da je primijetio da gori jedna pojata, te da misli da je bila zapaljena i džamija.

On se prisjetio da je vidio izvjesnog Stevu Radulovića u pijanom stanju, kako je postrojio grupu ljudi. Z-13 je rekao da je, poslije razgovora s njim, Radulović pustio trojicu. Nakon toga, svjedok je, kako je pojasnio, produžio i začuo pucnjavu. Kada se okrenuo, naveo je, vidio je tijela.

Z-13 je kazao da su malo poslije toga u blizini škole vidjeli Izeta i Šonju kako stoje, te grupu policajaca u njihovoj blizini. U toj grupi je vidio i optužene Radomira i Zorana Stojnića.

On je rekao da se začulo pucanje i da se okrenuo u strahu i vidio kako Šonja leži.

“Vidio sam Zorana Stojnića da drži pušku uperenu ka tijelu, ali nisam vidio ko je pucao u njih”, kazao je Z-13.

On je ispričao da je zajedno sa svjedocima Z-2 i Z-12 došao do današnje kuće Fikreta Bačića, u čijoj blizini je vidio grupu tijela “na nekoj hrpi”.

Z-13 je dodao da je nakon akcije čuo da je trebao ići vojni kamion da pokupi tijela, ali da ne zna šta je dalje bilo.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 15. januara.

BIRN