generacija bez kosti-premijera (2)Kamerni teatar u Sarajevu djeluje gotovo šest decenija. Današnji stalni ansambl od 20 glumaca predstavlja jednu od najproduktivnijih pozorišnih trupa u regiji. Pored toga, vrata ovog teatra su uvijek otvorena za gostujuće umjetnike.

Nerijetko ugošćavaju pozorišta, glumce, reditelje, pisce i umjetnike koji nisu direktno povezani sa ovom kućom, kako domaće, tako i internacionalne.

Pozorište Prijedor su ugostili tri puta. Na njihovoj sceni su se igrale predstave Djelidba, Feničanke materijali i Generacija bez kosti.

Predstava Generacija bez kosti, po motivima dramskog teksta Hadersfild, Uglješe Šajtinca, a u režiji Darka Cvijetića, premijerno je odigrana 29. septembra u Pozorištu Prijedor.

Do sada je gostovala u Narodnom pozorištu Republike Srpske, 15.11. i u Kamernom teatru u Sarajevu, 10.12.

Poslije odgledane predstave, porazgovarali smo sa upravnikom Kamernog teatra, Emirom Hadzihafizbegovićem.

„Uslovno rečeno, glavni krivac za ovo druženje je Branko Janković, koji igra u ovoj predstavi, a sa kojim mi sarađujemo već neko vrijeme na seriji „Lud, zbunjen, normalan“. Naime, na njegovu inicijativu smo stupili u kontakt sa Pozorištem Prijedor i pozvali ih da nam dođu u goste sa ovom predstavom.“, počeo je Emir i nastavio:

„To je što se tiče večerašnjeg druženja. Mada, mi imamo lijepu saradnju sa Pozorištem Prijedor već neko vrijeme. Gostovali su kod nas nekoliko puta, i uvijek sa dobrom predstavom, kao i večeras naravno.

Ja sam upoznat sa radom ove kuće. Prije nekoliko godina sam i sam bio u Pozorištu Prijedor kada sam boravio tamo zbog snimanja filma Turneja.

Sasvim sam siguran da će se saradnja ove dvije pozorišne kuće uspješno nastaviti, jer Prijedor i Sarajevo su u istoj državi, a umjetnost ne treba da čeka da je politika spaja, nego baš suprotno.“

Na naše pitanje kakvo je njegovo mišljenje predstavi Generacija bez kosti, Emir je rekao:

„Meni je neobično drago što se ovakva predstava odigrala u Kamernom teatru. Sa profesionalne strane mogu da kažem da sam shvatio šta je rediteljski pokušaj u ovom komadu i kroz tu prizmu je posmatram.

Od Antičke Grčke, pozorište ima dva zadatka: da otvara probleme i da popravlja ljude. Ako uspije da se ispuni prvi zadatak, predstava uspješna, a sa ispunjavanjem drugog zadatka se dobija trijumf predstave.

Ova predstava je ispunila oba zadatka. Otvorila je problem i navela nas da razišljamo o njemu poslije gledanja. Ako shvatimo problem i razmišljamo kako da ga riješimo, dakle u nama se rađa želja da se mijenjamo, popravljamo. Dakle, Generacija bez kosti je predstava koja nas popravlja. Sa tim je trijumfovala.“

Na pitanje kako, kao stariji kolega, sa velikim iskustvom iza sebe, komentariše kolege iz Prijedora u ovoj predstavi, Emir nam odgovara:

„Glumačka izvedba je sjajna. Ja pripadam onoj vrsti glumaca koji baštine psihološki realizam kao najtežu vrstu teatra. A, glumci u ovoj predstavi su se sjajno snašli u tom najtežem poslu, nemam zamjerku.

Geografija kamernog teatra je geografija dnevnog boravka i to je najizazovniji teatar za igranje. Jer, ovdje publika diše glumcima za vratom, a i glumci publici. Ja mislim da su prijedorčani u ovoj predstavi ispunili i taj zadatak maksimalno.“

Za kraj smo ga zamolili da prokomentariše reakcije publike na predstavu.

„Publika je vratila glumce četiri puta na bis. Mislim da je to najbolji pokazatelj trijumfa predstave, o kom sam na početku pričao. Otvorili su problem i dotakli publiku, predstava je ispunila svoj zadatak večeras ovdje.“

O daljoj saradnji ove dvije pozorišne kuće, Emir Hadžihafizbegović je rekao:

„Ovo i prethodna druženja su bila veoma uspješna, ja se nadam da će se nastaviti u Prijedoru, sa prijedorskom publikom. Mi imamo jedanaest živih predstava i najbolji ansambl u regiji. Ako dobijemo poziv iz Prijedora, sigurno ćemo se odazvati sa jednom predstavom.“

Tekst – S.Šodić
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com