topd-nove biciklisticke rute (1)Turistička organizacija grada Prijedora je u 2015. godine obilježila i postavila biciklističku signalizaciju na rutama „Stare vodenice“ i „Dragotinjska kneževina“.

Biciklistička ruta „Stare vodenice“ projektovana je kao kružna rekreativna ruta dužine oko 72 km. Koncipirana je iz više kraćih dionica i obilježena je saobraćajno turističko-biciklističkom signalizacijom sa velikim slovom „A“ i brojem „2“ kao druga po redu uređena ruta na području grada Prijedora. Trasa rute kreće se gradskim ulicama, kategorisanim i nekategorisanim putevima, jednim dijelom trasa se pruža magistralnim putem Prijedor- Sanski Most i regionalnim putem Prijedor-Ljubija-Donji Agići-Budimlić Japra. Polazna tačka je plato hotela „Prijedor“, odakle ruta (smjer desno) preko Gomjenice ide kroz naselja: Baltine bare, Čarakovo, Zecovi, Rasavci, Briševo, Raljaš, Ljubija, Žune, Gornja Ravska, Donja Ravska, Miska Glava, Donji Volar, Šurkovac, Donja Ljubija, Ljeskare, Hambarine, Tukovi, Hotel „Prijedor“ (oko 60 km). Projektovane su još dvije premosnice i dva kraka od kojih jedan vodi u naselje Zecovi gdje se nalaze arheološke iskopine, a drugi do tzv. „Okretnice“ u Donjoj Ravskoj ka pravcu Donji Agići gdje se graniči sa opštinom Novi Grad. Osnovi cilj rute je promocija ruralnih područja sa posebnom kulturno-istorijskom baštinom u ovom slučaju stare vodenice a na ovoj ruti ih ima preko 10, od kojih su 4 u funkciji.

Polazna tačka rute „Dragotinjska kneževina“ je u Starom gradu, ispred Ljetnje bašte. Obilježena je saobraćajno turističko-biciklističkom signalizacijom sa velikim slovom „A“ i brojem “3“ kao treća po redu uređena biciklistička staza grada Prijedora. I ova ruta kao prethodne dvije je projektovana kao kružna, tako da se može voziti u oba smjera, a ukupne dužine je 64 km (zajedno sa krakovima – poveznicama i bajpasom).
Osnovna ruta dužine 44,5 km povezuje Prijedor i naseljena mjesta; Tukovi, Bišćani, Jugovci, Cikote, Donja Dragotinja, (Kneževina) Gornja Dragotinja, Marini, Gornja Jutrogošta, Brezičani, Čejreci, Raškovac i Stari Grad, a premosnice i bajpasi čine 19,5 km što ukupno čini 64 km. Ruta na pojedinim dionicama ima karakter srednje težih biciklističkih staza, zbog dužih uspona (preko 1 km). Na ruti je projektovano šest kontrolnih
tačaka, a na svakoj kontrolnoj tački nalazi se mapa staze, gdje je grafički prikazan položaj kontrolne tačke, odnosno trenutni položaj korisnika trase.

Turistička organizacija grada Prijedora

topd-nove biciklisticke rute (2) topd-nove biciklisticke rute (3) topd-nove biciklisticke rute (4)