cjb prijedor (5)Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor za 11 mjeseci testom na drogu kontrolisano je 78 vozača, a kod njih 18 utvrđeno je prisustvo opojne droge u organizmu, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz policije navode da je, prema rezultatima testa, u 17 slučajeva utvrđeno da su vozači konzumirali opojnu drogu kanabis, dok je kod jednog lica utvrđeno prisustvo amfetamina.

Za prisustvo opojnih droga u organizmu, prema zakonu, predviđena je novčana kazna od 100 KM, zabrana upravljanja vozilom od mjesec dana i dva kaznena boda.

Iz policije upozoravaju da vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga imaju reakciju neprimjernu datoj situaciji, nekritični su prema svom stanju, imaju lošije psihofizičke karakteristike.

Takvim osobama je, kako se navodi, poremećena kordinacija i vrijeme reagovanja, pogrešno procjenjuju udaljenost, imaju poremećenu percepciju vida i sluha, nemaju dobru orijentaciju u prostoru i vremenu, a sve to zajedno povećava rizik vožnje.

Iz policije poručuju da će biti nastavljena kontrola vozača testom na drogu.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com