impro-kupoprodaja (17)Propala je prodaja nekadašnjeg privrednopg giganta Mesne industrije “Impro“ iz Prijedora. Raskinut je kuprodajni ugovor, koji je u aprilu potpisan između “Hete“ d.o.o, kao vlasnika nekretnina ovog preduzeća i italijanskog investitora ” LSA” d.o.o. Brčko.

Grad Prijedor je posredstvom “Hete“ ponovo pokrenuo pronalazak novog investitora, kako bi se riješio ovaj višegodišnji problem. Dok “Heta“ i Grad Prijedor zajednički traže novog kupca, radnici “Impra“, koji je već četiri godine u stečaju, nadaju se da će njihovo preduzeće konačno, kako kažu, “otići u ruke“ ozbiljnog investitora.

Umjesto na radno mjesto u pogon, radnici prijedorske Mesne industrije “Impro“, ponovo u očaju. Nakon višegodišnje agonije, stečaja i čekanja na isplatu plata, svjetlo na kraju tunela bila je prodaja ovog nekadašnjeg privrednog giganta. Međutim, iako je kupoprodajni ugovor potpisan i na “sva zvona“ proslavljen , od ulaganja ni traga. Sve je propalo.

– Radnici su očekivali pozive od novog kupca da popriča sa njima, da kaže kada pokreće proizvodnju. Da bi sad prije mjesec ili dva dana saznali da ugovor nije realizovan i da je raskinut, rekao je Dragan Bojanović, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca.

Od italijanskog kupca, LSA d. o. o. Brčko, dobili smo samo šturi odgovor telefonom: investitor je zbog privatnih razloga odustao od kupovine “Impra“. Osim radnika, raskidanje ugovora razočaralo je i stočare, kojima je “pao u vodu“ najavljeni siguran otkup mesa. Grad Prijedor i vlasnik nekretnina ovog preduzeća “Heta“ zajednički traže novog investitora.

– Nakon određenih nesporazuma među partnerima koji su kupili “Impro“. Ta investicija je stala i mi smo sada ponovo preko “Hete“ pokrenuli pitanje da se nađe novi investitor u “Impru“, istakao je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

U “Heti“ kažu da su u toku pregovori sa nekoliko potencijalnih investitora. Prodajna cijena “Impra“ je poslovna tajna.

– Trenutno razgovaramo sa nekoliko potencijalnih investitora. No, proces kao i uvijek zahtijeva određen vremenski period, naglasio je Manfred Gram, generalni direktor HETA doo.

– Nadamo se da će se neko pojaviti ozbiljniji da to kupi i da “Impro“ sljedeće godine krene da radi, dodao je Bojanović.

Najveća želja radnika je da se sudbina “Impra“ riješi po modelu “Autrotransporta“, koji je kupila Vlada Srpske i nadležnost prenijela na grad Prijedor.

U najbolja vremena “Impro“ je zapošljavao 120 radnika i mjesečno ostvarivao proizvodnju od 200 tona.

RTRS