glas-poreski duzniciPoreska uprava Republike Srpske podnijela je nadležnim tužilaštvima RS u prvih deset mjeseci ove godine 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su počinili krivična djela kojima su oštetili budžet Srpske za 8,72 miliona KM.

Izvještaji su, između ostalog, podneseni zbog utaje poreza i doprinosa, falsifikovanja službene isprave, nepravilnog izdvajanja sredstava pravnog lica i drugih djela.

Poreska uprava je podnijela izvještaje protiv banjalučkih preduzeća “Euro motor”, “Uranak-produkt”, “Hidromontaža”, “Daroma”, “Veletekstil-dekor”, “Geokop”, “IK instaling” te firmi “Habitat”, “Igo Stel kompani” i “Devetaković” iz Laktaša.

Poreznici su izvještaje podnijeli i protiv prnjavorskih preduzeća i to dva izvještaja protiv “Tuša” i jedan protiv firme “Rasprom”.

Prijavljeni su i “Baja kompani” iz Dervente, “Vidra-komerc”, “Radić-Stone”, “Automaks”, “Marić” iz Prijedora, “ACT-RS eksport” iz Kozarske Dubice, Autoprevoznik “Ličina” iz Novog Grada, SP motel “Itali” iz Gradiške.

Izvještaji su podneseni i protiv firmi “Unigrad” i “Dar kompani” iz Istočnog Sarajeva, “Ming coffe” iz Bijeljine, “Bartula” iz Sokoca, “Planinsko dobro” iz Nevesinja, SM “Motel Konak” Trebinje.

– U ovoj godini u značajnoj mjeri pojačali smo sprovođenje istražnih radnji s ciljem otkrivanja složenijih slučajeva nezakonitih radnji u vezi sa težim povredama odredaba Krivičnog zakona RS, kao i istraživanje novih modela izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza – kaže direktor Poreske uprave RS Zora Vidović.

Istakla je da je postupak utvrđivanja zakonitosti izvršavanja poreskih obaveza u ovoj godini prevashodno usmjeren na obračun poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinose, sa posebnim osvrtom na kontrolu transakcija između povezanih lica radi ispitivanja postojanja transfernih cijena, te otkrivanja skrivenih isplata ličnih primanja.

Brojne nepravilnosti

Poreska uprava RS je za deset mjeseci ove godine obavila 3.167 kontrola i u 64 odsto kontrola, odnosno više od 2.000 utvrđene su određene nepravilnosti koje su počinili poreski obveznici, dok su kod 1.937 obveznika utvrđene nove obaveze koje sa kamatom iznose 88 miliona maraka.

Glas Srpske