srna-vocnjak-os branko radicevic (1)U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Petrovu/Ćeli, kod Prijedora, zasađen je voćnjak od 346 sadnica jabuke i kruške, rekla je direktor škole Milosava Pranić.

“Škola je već bila uključena u projekat preduzetništva i željeli smo to da proširimo pa smo odlučili da zasadimo voćnjak”, rekla je Pranićeva novinarima u Prijedoru.

Na zemljištu iza centralne škole nalazi se 300 sadnica jabuke i 46 sadnica kruške, a sve poslove rade učenici, nastavnici i roditelji.

“Ta zemlja je vlasništvo škole i do sada ju je koristio jedan mještanin iz sela, a sada smo odlučili da je i sami koristimo. Isto to planiramo i u područnim školama u Miljakovcima i Rakelićima gdje takođe imamo zemljište koje pripada školi”, istakla je Pranićeva.

srna-vocnjak-os branko radicevic (2)Ona je dodala da je škola aplicirala sa projektom razvijanja voćnjaka ka češkoj Ambasadi i da će se obraćati i drugim donatorima, a da je prvi korak podržala gradska uprava.

Olivera Rosić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora rekla je da je ova ideja škole podržana sa 2.000 KM iz gradskog budžeta.

“To su inicijalna sredstva, a povezali smo školu sa subjektima koji bi mogli doprinijeti razvoju voćnjaka kao što su Poljoprivredno-prehrambena škola i savjetodavna služba za poljoprivredu u gradskoj upravi”, dodala je Rosić.

Projekat preduzetništva u prijedorskim školama godinama provodi ovdašnja Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”.

SRNA