personalna asistencijaUdruženje oboljelih od MS Prijedor pokrenulo je još jednu inicijativu koja je bitna za vođenje samostalnog života osoba sa invaliditetom, riječ je o personalnoj asistenciji.

Ovaj vid usluge osobama sa invaliditetom je važna karika pri osamostaljivanju i socijalizaciji mladih sa invaliditetom.

Prvenstvena uloga personalnog asistenta jeste da svakodnevne potrebe jednog čovjeka ovom uslugom budu zadovoljene.

Hranjenje, oblačanje, kupanje, posjete kulturnim ustanovama, odlazak u školu ili potpisivanje dokumenata su samo neke fizičke aktivnosti koje personalni asistent obavlja uz pristanak i na lični zahtjev osobe sa invaliditetom.

Udruženje oboljelih od MS Prijedor zastupa osobe sa invaliditetom bez obzira o kojoj vrsti fizičkog invaliditeta je riječ.

-Pored djelomično uklonjenih arhitektonskih barijera i bolje mogućnosti za učestvovanje u društvenom i kulturnom životu osoba sa invaliditetom, ispred našeg Udruženja obavještavamo sve naše sugrađane i sugrađanke koji su i sami osobe sa invaliditetom ili koji su članovi porodica osoba sa invaliditetom da smo uputili dopise svim odbornicima Skupstine grada, predsjedniku Skupštine kao i našem gradonačelniku da se reguliše odlukom Skupštine grada dosadašnji status personalne asistencije iz proširenog prava u pravo koje se finansira iz Gradskog budžeta – rekla je Gordana Babić, predsjednica Udruženja MS Prijedor.

Ovo Udruženje uz ogromna očekivanja i nadanja okrenuto je prema našem gradonačelniku i Gradskoj upravi kao i Skupstini grada te se nadamo da će oni uspjeti prepoznati važnost samostalnog života i življenje bez diskriminacije.

Tekst – Dejana Vujnović/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – ilustracija