ilustracija-nasilje u porodiciNa području prijedorske regije, u posljednje vrijeme nasilje u porodici se sve češće prijavljuje nadležnim institucijama. Razlog je taj što su žrtve upoznate sa zakonskim normama, za razliku od ranijeg perioda. Prema statistici Centra javne bezbjednosti Prijedor, za deset mjeseci ove godine počinjeno je 38 krivičnih djela i 54 prekršaja nasilja u porodici.

Prijedorčani saglasni u osudi svih vidova nasilja. Kažu, slučajeve nasilja odmah treba prijaviti, a nasilnike strogo sankcionisati.

Iako je strah najveća kočnica zbog koje se žrtve ne odlučuju da prijave slučajeve nadležnima, poslednjih godina sve je više slučajeva evidentiranog nasilja u porodici. Ipak, žene se sve više odlučuju da prijave nasilje u porodici, a jedan od osnovnih razloga je što su određene institucije direktno uključene u njihovu zaštitu a i same žrtve upoznate sa zakonskim normama, što u ranijem periodu to nije bio slučaj.

– Policijski službenici CЈB Prijedor su u proteklom periodu sa ostalim subjektima održali više predavanja na temu nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici sa ciljem upoznavanja žrtve sa njenim pravima i zakonskim normama – kaže Marija Matić, portparol CЈB Prijedor.

Za prvih deset mjeseci na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Prijedor, evidentirano je 109 žrtava nasilja, među kojima je 65 žena, 28 muškaraca i 16 djece. Od ukupno 98 prijavljenih počinalaca, čak 90 lica je muškog pola. Početkom decembra u prijedorskom Centru za socijalni rad biće potpisan protokol subjekata zaštite od nasilja u porodici.

– Tim protokolom ćemo sada uključiti aktive direktora osnovnih i srednjih škola, centar Sunce, bolnicu Dr Mladen Stojanović, tako da ćemo imati sistematski pristup problemu – kaže Danko Rauš, socijalni radnik u Centru za socijalni rad.

Nadležni apeluju da sve oblike nasilja prijave najbližoj policijskoj stanici, lično ili putem broja telefona MUP-a 122 ili na SOS telefon 1264.

RTRS
Foto – ilustracija