centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (1)Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas u Prijedoru da u Srpskoj svakim danom ima sve manje učenika u školama, ali je sve izraženiji procenat djece sa posebnim potrebama kojima treba neki vid pomoći.

Malešević je rekao da u Republici Srpskoj postoje četiri ustanove za djecu sa određenim stepenom invalidnosti, odnosno sa posebnim potrebama, koje finansira resorno ministarstvo.

Na obilježavanju Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, koji su polaznici Javne ustanove “Centar Sunce” održali večeras u Pozorištu Prijedor, Malešević je dodao da od ukupnog broja osnovaca u Srpskoj ima oko 1,38 odsto učenika sa određenim stepenom invalidnosti i oko 0,6 odsto učenika srednjih škola sa smetnjama u razvoju.

centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (5)“Iz tih razloga je unazad nekoliko godina ministarstvo uvelo i personalne asistente i u prošloj školskoj godini imali smo 60 personalnih asistenata u osnovnim i četiri u srednjim školama. Ministarstvo je za finansiranje tih asistentata izdvojilo oko 350.000 KM”, istakao je Malešević.

On je dodao da je ove školske godine taj broj znatno veći i tokom čitave godine se vrši odobravanje personalnih asistenata za onu djecu koja su razvrstavana u neku od kategorija.

“Trenutno su odobreni personalni asistenti za 105 učenika u osnovnim i četiri u srednjim školama i svi ti asistenti su primljeni na 50 odsto radnog vremena s tim da im se priznaje srednja stručna sprema”, potvrdio je Malešević.

centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (2)On je dodao da je to jedan od vidova pomoći za djecu koja imaju određenih poteškoća u redovnoj nastavi.

“Postoje još i mobilni timovi koji se formiraju pri Pedagoškom zavodu od stručnih ljudi koji obilaze određene škole gdje postoje učenici sa nešto blažim oblicima smetnji i oni su od pomoći nastavnicima i onima koji rade u tim školama”, rekao je Malešević.

On je dodao da će Ministarstvo i dalje podržavati škole i sve one ustanove koje se trude da osposobe ovu djecu za svakodnevni život.

centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (12)Direktor Centra “Sunce” Slađana Radaković potvrdila je da se već nekoliko godina unazad Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava u gradskom pozorištu, gdje svečanosti prisustvuje i veliki broj Prijedorčana.

“To je dokaz da nismo zaboravljeni i nismo na marginama ove lokalne zajednice”, istakla je Radakovićeva.

Ona kaže da su povodom ove svečanosti u holu pozorišta izloženi likovni radovi polaznika Centra “Sunce” koji su nastali u likovnoj radionici povodom Dana muzeja, kao i fotografije nastale u foto radionici koju je donirao UNICEF, iz koje je nastalo oko 1.000 fotografija.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (3) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (4) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (6) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (7) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (8) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (9) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (10) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (11) centar sunce-dan osoba sa invaliditetom-priredba (13)