srna-os branko copic-svecanost (1)Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je povodom stotinu godina od rođenja pisca Branka Ćopića da je problem ako đaci ne čitaju knjige, nego se o njima informišu putem interneta.

Malešević je na svečanosti u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Prijedoru rekao da su “Magareće godine” i “Orlovi rano lete” važne knjige i za današnje generacije.

“Trebalo bi nastojati da se, reformama koje stalno zagovaraju i izmjenama nastavnog plana i programa, Branko vrati u naše učionice i da đaci čitaju te knjige, a ne da, stariji učenici pogotovo, nađu kritike na internetu koje nauče i onda ih prepričavaju nastavnicima kao svoju lektiru”, istakao je Malešević.

On je dodao da je bitno da djeca imaju naviku čitanja jer tako stiču svoju ocjenu o nekom djelu.

srna-os branko copic-svecanost (2)Malešević je podsjetio da je Branko Ćopić jedan od naših najplodonosnijih književnika koji je opisao značajan ratni period u našoj istoriji.

Direktor OŠ “Branko Ćopić” iz Prijedora Sanja Munjiza rekla je da je ova škola jedna velika Ćopićeva kuća koja broji hiljadu đaka i stotinu zaposlenih.

“Ovo je kuća složnih ljudi i jedna velika porodica koja je ponosna što nosi Brankovo ime”, navela je Munjiza.

Povodom sto godina od rođenja Branka Ćopića, nastavno osoblje i sekcije OŠ “Branko Ćopić”, jedne od pet škola u Republici Srpskoj koje nose ime omiljenog dječijeg pisca i pjesnika, priredili su prigodan program.

SRNA

srna-os branko copic-svecanost (3)