cjbpd-seminarPrijedor je poprilično dobro prepoznao problem bezbjednosti saobraćaja i u ovom gradu su zreli uslovi da se definišu i pravci daljeg rada u ovoj oblasti, ocijenio je profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac.

“Formiranje tijela za bezbjednost saobraćaja, što je u Prijedoru urađeno prije par sedmica, ključni je preokret u oblasti bezbjednosti saobraćaja”, rekao je Lipovac danas u Prijedoru, gdje je održao predavanje na seminaru o najčešćim zabludama u bezbjednosti saobraćaja.

On je naveo da se najčešće zablude u oblasti bezbjednosti saobraćaja tiču upotrebe bezbjednosnih pojasa i kaciga, te vjerovanja da se samo pri ekstremnim brzinama gine i da se u sekundi može zaustaviti vozilo, a da je rezulat tih zabluda povećano stradanje u saobraćaju.

“Policajac, a pogotovo saobraćajni policajac, mora biti uzor, a kada se to postigne, tvrdim da je urađena polovina posla”, rekao je Lipovac.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović predstavio je strateške dokumente koje je Srpska donijela lani i u proteklih desetak godina, kao i program za bezbjednost saobraćaja koji bi u prvom kvartalu ove godine trebalo da se nađe u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Krajem prošle godine uputili smo svim jedinicama lokalne samouprave i Javnom preduzeću `Putevi Republike Srpske` zahtjev da u skladu sa zakonom najopasnije dionice puteva iz svojih nadležnosti podvrgnu provjeri s aspekta bezbjednosti saobraćaja da bismo otklanjali opasna mjesta. Za to treba i vremena i novca, ali kontinuiranim radom smanjićemo broj saobraćajnih nezgoda”, naglasio je Radović.

Načelnik Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Šmitran rekao je da su lani na putevima Republike Srpske poginula 153 lica.

“To je blago pogoršanje u odnosu na 2012. godinu, a povećan je i broj teže i lakše povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama. Ove godine intenziviraćemo aktivnosti koje se odnose na sankcionisanje brzina koje ugrožavaju živote učesnika u saobraćaju”, istakao je Šmitran.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić najavio je slične aktivnosti i u ostalim centrima javne bezbjednosti u Srpskoj.

“Preuzeli smo obavezu besplatnog uklanjanja svih vozila koja učestvuju u saobraćajnim nezgodama, a provodimo i saobraćajnu preventivu u osnovnim školama. Opremljeni smo za nezavisno mjerenje najčešćih indikatora saobraćajnih nezgoda, radarsko anonimno mjerenje brzina, ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i mjerenje upotrebe sigurnosnih pojasa i mobilnih telefona”, naveo je Babić.

Seminar o temi “Najčešće zablude u bezbjednosti saobraćaja” organizovali su Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u saradnji sa Auto moto savezom Republike Srpske u okviru projekta “Jačanje kapaciteta saobraćajne policije i lokalne samouprave”.
SRNA